Merkez üssü Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde etkilenen on ilde son açıklamalara göre; can kaybı 2316’ya yükseldi. Depremin ardından artçılar yaşanmaya devam ediyordu ancak artçıların ardından Kahramanmaraş merkezli yeni bir deprem daha meydana geldi. Son deprem 7,6 büyüklüğünde oldu.
Depremin en çok hissedildiği şehirlerden biri de Adıyaman oldu. Adıyaman, deprem bölgelerinden hem iletişim hem de ulaşım anlamında oldukça ayrılıyor. Şehirdeki tek devlet hastanesi de yıkıldı. Bazı köylerde ne olup bittiğine dair bile bilgi yok. Köylerdeki durumla ilgili net bilgi verilmedi. Şehirdeki can kaybının yüzlerce olduğu yönünde tahminler var. Bunlar sadece birer tahmin çünkü bölgeye sevk edilen ekipler yetersiz ve mevcut duruma dair net bir bilgi ortaya koymak neredeyse imkansız.
Adıyaman Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Erdal Yavuz ise şu anda Adıyaman merkezde. Dr. Yavuz, Yeşil Gazete’ye bölgedeki yıkımları ve soğuk geceyi şöyle anlattı:
“Bütün evler girilmeyecek durumda. Herkes dışarıda, arabalarda geçirdi geceyi. Çok sayıda ev yıkılmış. Merkezde hala enkazda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Köylerde çok büyük hasar var. Yardım ulaşamayan köyler var. Her kurum kendi telaşına düşmüş durumda. Doktorlar yardıma geldiler ama hala ihtiyaç çok fazla. En büyük yıkım Adıyaman‘da. Şehri bağlayan yollarda göçük var. Sesimizi duyurabilirseniz: Adıyaman’ın çok ciddi yardıma ihtiyacı var.”
Dün depremin ardından ilk aşamada insanların olayın şokunda olduğunu ancak bugün ısınma, barınma ve yemek telaşına girildiğini aktaran Dr. Yavuz, “Yıkılan marketler varsa, orada ne buluyorlarsa alıyorlar. Hastaneler, çok çok çok yoğun. Dışarıdan desteğe gelen insanlar var ama buradan gönderilen hastalar da var” dedi.
Şehrin tek hastanesi olan Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi de depremden payını alan binalardan. Hastane depremde yıkıldı ancak Dr. Yavuz, ameliyathanenin ve yoğun bakım kısımlarının hala işlem gördüğünü, acil bakımın faal olduğunu aktardı.
Adıyaman’da da AFAD ekipleri, arama kurtarma çalışmaları oldukça yetersiz durumda. Ulaşılamayan pek çok köy var. Dr. Yavuz, “Ne kadar destek gelirse o kadar iyi olur” diyor ve ekliyor:
“Enkazlarda aramalar var. Şu anda da enkazda aramalar devam ediyor.”
Çocuklar Adıyaman’da geceyi soğukta arabalarda ısınarak geçirmeye çalıştılar. Ancak yıkımın boyutu öyle büyük ki sığınabilecek araba bulabilmek şans gibi. Artçılar hala devam ettiği ve binaların çoğunluğu hasar aldığı için yapılan uyarılar dikkate alınarak binalara girilmiyor. Dr. Yavuz geceyi nasıl geçirdiklerini şöyle anlatıyor:
“Küçük küçük çocuklar var, kendi telaşımıza düştük. Arabada uyudular. Yakıt yok, tüm petrol ofisleri kapalı. Elektrik yok. Bağlanacak hiçbir yer yok. Biz yine arabalarda geçirdik. Arabası olmayan dışarıda geçirmek zorunda kalan bir sürü vatandaş var. Telefonların şarjı yok. Can kaybı yüzleri geçmiştir.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…