Adıyaman’da dere yatağına dökülen enkaza halk tepkili: Neden önlem alınmıyor?

Yazar:
Yeşil Gazete

Video haber: Metin YOKSU

*

Depremin ardından Adıyaman‘da bulunan enkaz yığınları kentin doğu ve batı yakasına dökülmeye devam ediyor. Enkazlardan kaldırılan hafriyatlar içindeki tüm her şey ile birlikte özellikle kentin batı ve doğu yakasına dökülmüş durumda. Batı yakasında bulunan Karapınar Mahallesi Mezarlığı’nın hemen yanı başındaki dere yatağına doldurulan hafriyatların önlem alınmadan dökülmesi, yurttaşların tepkisine neden oldu.

Kent içinde de hafriyat dökümleri sırasında çalışanların kişisel önlemleri dahi almaması objektiflere yansırken yurttaşlar “Yaşadığımız doğal afetti ama şu an insanların bir afettir” diyerek tepki gösterdi.

‘Bundan sonrası için korkuyoruz’

Kentte ortaya çıkan toz nedeni ile şehrin dış kısmına kaçmak zorunda kaldığını ifade eden Abuzer Ok, “Bu toz maske de dayanmaz” diye konuştu.

Adıyaman’ın batı yakasında bulunan dere yatağına depremin ilk gününden bu yana hafriyat döküldüğüne dikkat çeken Ok, “Dere yatağının iki tarafı da birleşti” diyerek hafriyatın büyüklüğüne dikkat çekti.

Fotoğraf: Metin Yoksu

Kent hafriyatlarının yarısının batı diğer yarısının da doğu yakasına döküldüğünü belirtten Ok, “Çok uzun bir dereye hafriyat döküldü” diye konuştu.

Ok, “On ilde deprem oldu. Büyük bir afet yaşadık. Ama şu an insanların yaptığı bir afettir. Yirmi günden günden daha fazla zamandır Adıyaman’ın üçte biri kaldırıldı. Buraya gelenlere minnet borçluyuz. Biraz geç kalınmış olsa da minnet duyuyoruz. Ama bundan sonrası için korkuyoruz. Bu molozlar olduğu gibi kaldırıldı. Belki insan bedeni de var bilmiyoruz. Biz bundan sonraki etkilerinden korkuyoruz. Bulaşıcı hastalıklardan korkuyoruz. Maske bizi ne kadar koruyacak. Bu molozlar geri dönüşüme kazandırılmazsa ne olacak” dedi.

Abuzer Ok – Fotoğraf: Metin Yoksu

‘Neden önlem alınmıyor’

Hafriyat nedeni ile kentten kaçmak zorunda kaldığını ifade eden Zeynep Ersönmez ise maskenin kendilerini ne kadar koruyacağını sorarak tepkisini dile getirdi.

Ersönmez, “Burası dere yatağı ama ne yazık ki şu an umutlarımız, canlarımız hepsi burada yatıyor. Hepsi birer candı, hepsi bir umuttu. İnsan konuşamıyor. O kadar kötü ki insanların hepsi öldü. Şimdi bir de kalanları sağlıklarından ediyorlar. Bunca toz var. Adıyaman’ın halini görüyorsunuz. Adıyaman diye bir şey kalmadı. Toz hepimizi rahatsız ediyor. Hastalığı olanlar var. Şehir tozdan görünmüyor. Neden önlem alınmıyor” ifadelerini kullandı.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024