Adalılar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun minibüs açıklamasına “Endişemiz estetik değil Adalarımızın şehirleşmesidir” diyerek cevap verdi
İBB’ye bağlı İETT Genel Müdürlüğü‘nün Adalar‘a getirdiği minibüslere karşı halkın direnişi devam ediyor.
Halkın azmanbüs olarak adlandırdığı araçların Adalar’ın kültürel, tarihi ve doğal dokusuna zarar vereceği düşünülüyor.
Minibüslere karşı imzalar toplandı, protestolar yapıldı, hatta protestolarda gözaltına alınan kişiler oldu. Ancak yetkililerden günlerce resmi açıklama yapılmadı.
İmamoğlu, pazartesi günü Metro İstanbul‘un bröve töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken minibüsler için “Adalar halkımızın tepkisini duyuyorum. Daha farklı bir dizaynla lisanslanabilir bir aracın üretimi konusunda çalışmalarımız sürüyor ama şu anda böyle bir imkan yok” şeklinde açıklama yaptı.
İmamoğlu, faytonların kaldırılmasını hatırlatarak “atların zulmünü gidermek adına faytonların kaldırılma sürecinde ne kadar halkçı katılımcı bir model yönettiğimizi en iyi Adalar halkı biliyor” dedi. Halk günlerdir İBB’den de Adalar Belediyesi’nden de bilgi alamıyorken İmamoğlu, halka “üst seviyede samimi diyalog” içinde olduklarını söyledi.
Fakat Adalılar, taleplerinin dikkate alınmamasına tepki göstererek “Halkı katmadan katılımcı demokrasi olmaz” dedi.
İmamoğlu’na yanıt veren Adalar halkı, bölgenin özel bir kültüre sahip doğal alan olduğunu, bir ‘şehir’ olmadığını hatırlattı.
Konuşmasında benzer araçların Roma’nın tarihi bölgelerinde de kullanıldığını söyleyen İmamoğlu’na “Adalılar, Roma’da tarihi merkezlere değil azmanbüs, hiçbir araç giremez” yanıtını verdi.
Halk Adalar’da acilen bir ziyaretçi yönetimi ve ulaşım planı yapılmasını talep ediyor. Plansız ziyaretçileri taşımaya araç yetmeyeceğini söyleyen Adalılar, yürüyemeyenler için ulaşım ihtiyacının zaten tescilli taksilerle sağlandığını hatırlattı.
Azmanbüsler, 60 TL karşılığında insanlara Ada turu yaptırıyor. Bu tru, ulaşım hizmeti veya toplu taşıma hizmeti olarak görülemeyeceği gibi Adalar’ın sit alanı ve yaya bölgesi olarak kabul edilmesi nedeniyle de yasalara aykırı.
Son olarak faytonların bir toplu taşıma aracı olmadığını ve minibüslerle karşılaştırılamayacağını ifade eden Adalılar, “Adamızın doğasına, dokusuna, kültürüne aykırı azmanbüsleri derhal geri çekin” diyerek taleplerini tekrarladı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…