İstanbul’un Adalar ilçesi sakinleri, Adalar İlçesi Strateji Belgesi 1/1000 ve 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile ilgili sürecin kamuyla paylaşılması ve adalarda yapılması planlanan projelerle ilgili bilgi verilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne (İBB) dilekçe verdi.
Dilekçeye Kazdağları İstanbul Dayanışması, Validebağ Direnişi, İkizdere Dernekler Federasyonu, Malatya Çevre Platformu gibi çevre örgütlerinin yanı sıra vatandaşlar ve yerel sivil toplum kuruluşları da imza verdi.
Dilekçesini teslim ettikten sonra İBB’nin Saraçhane‘deki binasının önünde açıklama yapmak isteyen gruba, güvenlik görevlileri engel olmaya çalıştı.
Güvenlik, ‘Doğa için adalet’ yazılı pankarta da izin vermedi.
İmar Planı, Haziran 2021’de Adalar İlçe Belediyesi tarafından hazırlanarak İBB Meclisi’ne sunulmuş, ancak Kasım 2021’de Adalar ve Marmara Denizi‘nin Cumhurbaşkanı kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesiyle birlikte, Adalar ilçesinin tamamında plan yapma, yaptırma ve onaylama yetkisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına geçmişti.
İade kararları sonrasında İBB, söz konusu İmar Planı ve Strateji Belgesi’ni Nisan 2022’de tarihinde Özel Çevre Koruma mevzuatı çerçevesinde yeniden hazırlamış ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına iletmişti.
O günden bu yana konu hakkında hiçbir açıklama ve bilgilendirme yapılmadığını kaydeden Ada sakinleri, İBB’nin hazırlayıp Bakanlığa devrettiği son planı Adalı sivil toplum kuruluşları ile paylaşmasını ve planın asıl yetkilisi Bakanlığın kamuoyuna açıklama yapmasını talep ediyor.
Bugün topladıkları imzalarla birlikte dilekçelerini Saraçhane‘de İBB‘ye teslim eden vatandaşlar şu açıklamayı paylaştı:
Adalar, kamu kurumlarından önce kamunundur, Adalıların ve İstanbullularındır. Kamu idareleri sadece kamunun, bizlerin temsilcileridir. Kamunun haberi olmadan kurumların yaptıkları tepeden inmedir, otokratiktir ve bu manada hükümsüzdür.
Açıklamada Adalar’daki mevsimlik inşaat yasağının sona erdiğinin altı çizildi:
“Üstelik plan da yok. Her şey serbest! Bugüne kadarki uygulamalar bizi neyin beklediği hakkında yeterince fikir veriyor: Adalar’daki işgal altındaki bütün kıyılar, sahiller, Heybeliada‘da Kızılay kampı yapılan arazi ile diyanete tahsis edilen Sanatoryumu da içine alan 200 bin metrekarelik arazi, Sadık Güzelosman Plajı’nın getirildiği feci durum, Yassıada örneği bütün vehametleriyle önümüzde duruyor…”
Adalar Belediyesi’nin kiracı olduğu, Adalıların ve Adalar Kent Konseyi‘nin çalışmalarını yürüttüğü tek kamusal alan olan Çınar Caddesi Büyükada adresindeki Çelik Gülersoy Kültür Merkezi‘nin Kaymakamlık emri ile ‘haksız işgal yapılmış olduğu’ iddiası öne sürülerek polisler tarafından boşaltılmaya çalışıldığını hatırlatan sakinler, şöyle devam etti:
“Adalar’da haksız işgal yapılmış dünya kadar yer varken bilhassa Adalıların kamusal alan olarak kullandığı tek yerin elimizden alınmak istenmesi, yakın gelecekteki olumsuz adımların bir başlangıcı sayılmalıdır.”
Bundan sonraki sürecin nasıl gelişeceğini, Adalar’ın ve onların içinde bulunduğu Marmara denizinin durumunu ve geleceğini dert edindiklerini belirten yurttaşlar, imar planlarının kısa bir süre sonra açıklanacağına ve itiraz süresinin 1 ay olacağına vurgu yaptı:
“Adalıların ve yerel sivil toplum kuruluşlarının, inisiyatiflerin yani bizzat kamunun kendisinin bilgilenme, katılım ve müdahalesinin nasıl olabileceği üzerine İBB’nin acil olarak, bilgilendirme ve görüş alışveriş toplantısı düzenlemesini talep ediyoruz.”
“Sit bölgesi Adalar’ın doğal, kültürel, arkeolojik ve tarihi mirasının korunacağına, bu mirasın gelecek kuşaklara bırakılacağına dair başta katılımcılık iddiasıyla bizden oy istemiş ve seçilmiş olan İBB yönetimini ve diğer tüm kamu kurumlarını açık, net, şeffaf bir şekilde söz vermeye davet ediyoruz.”
Verilen dilekçenin imza atan kuruluşlar şöyle:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…