Adalet Bakanlığı’ndan tutuklu gazeteci sorusuna yanıt: Kamuoyunu ilgilendirmez

Adalet Bakanlığı, tutuklu gazetecilerle ilgili yapılan bilgi edinme başvurusuna, “kamuoyunu ilgilendirmeyen bilgi” diyerek yanıt vermedi.

CİMER’e 7 Eylül 2022’de yapılan bilgi edinme başvurusunda, “Eylül 2022 itibariyle mesleğini gazeteci olarak bildiren kaç tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır” sorusu yöneltilmişti.

MA‘nın aktardığına göre, Başvuruya Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri’nden yanıt geldi. Bakanlık yanıtta “Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkında bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak, söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır.” dedi.

Yanıtı veren çok sayıda gazeteciyi cezaevine gönderen Akın Gürlek

Adalet Bakanlığı tarafından verilen cevapta, çok sayıda gazeteci davasına bakan ve gazetecilere ceza veren, ardından da Adalet Bakanı Yardımcısı olan Akın Gürlek’in imzası bulunuyor.

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler‘in (RSF) 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi‘nde 180 ülke arasında 149. sırada bulunuyor. RSF’ye göre Türkiye cezaevlerinde şu an dokuz gazeteci tutuklu. Bu sayı Gazetecileri Koruma Komitesi‘ne (CPJ) göre 18, Türkiye Gazeteciler Sendikası‘na (TGS) göre ise 38.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi