Adalar Sivil İnisiyatifi’nden minibüs tepkisi: ‘Yürünebilir Adalar istiyoruz’

Adalar Sivil İnisiyatifi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İETT Genel Müdürlüğü‘nün Adalar için tasarladığı minibüs projesine karşı çıkarak bugün (8 Mayıs’ta) Büyükada‘da basın açıklaması yaptı ve minibüs uygulamasının iptal edilmesi çağrısında bulunarak, Adalar’ın yürünebilir olması gerektiğini vurguladı.

İnisiyatife göre, İBB ve Aselsan-Karsan işbirliği ile üretilen elektrikli minibüsler, Adalar’a uygun olmayan bir şekilde planlanmış durumda ve Adalar’da minibüslerin kullanımı, adaların tarihi, kültürel ve doğal dokusuna zarar verecek. İETT Genel Müdürü İrfan Demet‘in Kasım 2023’te sosyal medya üzerinden minibüsleri duyurmasının ardından Adalılar, bu projenin detayları hakkında bilgilendirilmediklerini ve İBB Çözüm Merkezi‘ne yaptıkları başvuruların yanıtsız kaldığını belirtiyor.

İETT Genel Müdürü İrfan Demet’in duyurduğu minibüsleri Adalılar istemiyor.

Adalar Sivil İnisiyatifi, minibüs projesinin iptal edilerek, “Yavaş ve Araçsız Şehir” prensiplerine uygun, insan ve yürüme odaklı bir ulaşım planı yapılmasını talep ediyor. İnisiyatif ayrıca, minibüslerin adalara getirilmesine yönelik herhangi bir açıklama veya yalanlama yapılmadığını da ifade etti. İnisiyatif, adalarda yapılan durak ve yol genişletme çalışmalarının da endişelerini artırdığını belirtiyor.

Açıklamada, Adalar’ın koruma-kullanma dengesinin gözetilerek planlanması gerektiği ve tarihi, doğal ve kültürel mirasın korunması gerektiği vurgulanıyor. İnisiyatif, adalarda motorlu taşıt kullanımının çok sınırlı olduğunu, ancak mevcut uygulamalarla bu durumun ihlal edildiğini belirtiyor.

Adalar Belediyesi’nden Çam Limanı ve Martha Koyu açıklaması: Tutumumuz halktan yana!
Prens Adaları’nda ‘rant’ operasyonu hız kazandı
Burgazada’da iki endemik bitki türü keşfedildi: Adalar ormanlarının korunması gerek

Adalar Sivil İnisiyatifi, bu durumun adaların doğal yaşamını ve sokak hayvanlarını da olumsuz etkilediğini, adaların yürünebilir ve yaşanabilir alanlar olması gerektiğini savunuyor. Adalarda yürüyüş ve bisiklet rotalarının güvenli ve erişilebilir olması, kültürel varlıkların korunarak ekosistemin gözetilmesi önemsenirken, tüm ilgili tarafların katılımıyla adalara özgü bir ulaşım master planı hazırlanması ve adalardaki kaosa son verilmesi talep ediliyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete
Etiketler: adalarİBBİETT