Manşet

AB’nin 2025’te Rus gazından çıkmak için yeni yatırıma ihtiyacı yok: Mevcut kapasite yeterli

Yazar:
Yeşil Gazete

Bağımsız enerji danışmanlık firması Artelys’in dün yayımlanan araştırmasına göre Avrupa Birliği (AB), yeni LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) hatlarının hiçbirine gerek duymadan 2025 yılına kadar Rus gazından çıkabilir.

Artelys’in modellemesi, Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalinin başlamasından bu yana önerilen yeni LNG terminallerinin hiçbirinin veya İspanya ile Fransa arasındaki MIDCAT bağlantısı gibi büyük yeni boru hattı projelerinin 2025 yılına kadar Rus gazından kurtulma hedefi  için gerekli olmadığını gösteriyor.

Analize göre 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 55 oranında azaltmak için AB Yeşil Anlaşması‘nın bir parçası olarak önerilen mevcut önlemler, büyük yeni altyapı yatırımları olmaksızın “AB’nin 2025 yılına kadar Rus gazından büyük ölçüde çıkmasını sağlamak” için zaten yeterli.

Modellemeler ayrıca, enerji verimliliği önlemlerinin, elektrifikasyonun, yenilenebilir kaynakların ve esneklik çözümlerinin artırılmasının, 2025 yılına kadar “daha ucuz, daha düşük emisyonlu ve daha esnek bir sistem” sağlayabileceğini gösteriyor.

Çözüm senaryoları

Raporda, Avrupa iletim ağını potansiyel tıkanıklıktan kurtarmak için gaz ve elektrik sistemlerinin esnekliğini sağlamaya ve gaz talebinde yapısal bir azalmaya ihtiyaç olduğu kaydediliyor.

Ayrıca, Rus doğal gazdan çıkışı büyük oranda yüksek LNG (sıvılaştırlmış doğal gaz) ithalatıyla telafi edildiği ve Avrupa’nın LNG piyasasındaki oynaklığa ve asıl ihracatçı Asya ekonomileriyle rekabete karşı kırılgan ve küresel ihracat kapasitelerinden yoksun olduğu belirtiliyor.

Artelys Crystal Super Grid Enerji Modeli‘ne dayanan raporda “Gaz çözümleri”olarak iki ayrı senaryo sunuluyor:

Birinci senaryo, Yüzer Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Birimlerine (FSRU), yani LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) depolama ve yeniden gazlaştırma kapasitesine sahip gemilere yatırım yapmayı içeriyor.

“Temiz enerji çözümleri” senaryosu ise enerji verimliliği, elektrifikasyon,
yenilenebilir kaynak ve esneklik çözümlerine yatırımı içeriyor. Rapora göre bu iki yatırım stratejisi de Avrupa’daki arz güvenliği sorunlarını çözebiliyor.

Raporun yazarı Artelys Enerji Danışmanı Anthony Vautrin,“Avrupa ülkelerinin gaz altyapısına yeni yatırımlar yapmasına gerek olmadığının altını çizerek, “Analizimiz, 2020’den bu yana önerilen hiçbir projenin, 2025 yılına kadar Rusya’dan sağlanan gazın aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması için katma değer sağlamadığını gösteriyor” diyor

Vautrin, Avrupa’nın mevcut  kapasitesinin yeterli olduğunu, bu yüzden Almanya ve İtalya’da yeni LNG terminallerine yönelik planların gereksiz olduğunu ekliyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024