Avrupa Birliği RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) verileri üzerinden yaptığı araştırma sonuçlarını açıklayan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), bu yılın ilk iki ayında sadece AB ülkelerine ihraç edilen 108 parti sebze ve meyvenin aşırı tarım zehri veya aflatoksin gibi kanser yapıcı küfler içerdiği gerekçesiyle geri çevrildiğini açıkladı.
Sözcü‘den Erdoğan Süzer‘in haberine göre TÜDEF, sebze ve meyvede geçmişte Naziler tarafından sinir gazı olarak üretilen ‘chlorpyrifos ethyl ‘ adlı tarım zehrine rastlandığını belirtti.
TÜDEF Gıda ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, AB’den geri dönen ürünlerin yarısından fazlasında 2016 yılında Türkiye’de kullanımı yasaklanan ancak “stoklar bitsin” gerekçesiyle piyasadan toplanmayan tarım zehrine rastlandığını söyledi. Vargı, “Türk tüketicisine sunulan sebze ve meyvede ne kadar aflatoksin veya tarım ilacı kalıntısı olduğu, halkın ne kadar zehirlendiği kontrol yapılmadığı için bilinmiyor. Özen gösterilen ihraç ürünlerdeki bu kötü tablo iç piyasaya verilen ürünlerdeki tarım ilacı kalıntıların korkunç boyutlarda olduğunun da bir göstergesi. Halkımız hem pahalı hem de çoğu kanser yapan tarım ilaçlı sebze ve meyveye mahkum ediliyor” dedi.
Vargı, yurt dışından geri dönen ürünlerin imha edilip edilmediğinin bilinmediğini belirtirken bir çoğunun salça, reçel, turşu, meyve suyu olarak iç piyasaya verildiğinden kuşkulandıklarını söyledi.
Rusya‘dan geri dönen domates, biber, limon ve narenciye gibi ürünlerden sonra ilk defa Azerbaycan‘ın da 64 ton biberi hastalık tespit edildiği için geri gönderdiğini anlatan Vargı, bu ülkenin Türkiye’den ithal edeceği biber, domates, patlıcan, tohum, fide ve meyve ürünlerine yeni şartlar koyduğunu vurguladı.
Vargı, tüketicilerin tarım ilacı kalıntılarından kurtulmak için deterjan veya sirke kullandıklarını ancak bunun da büyük hata olduğunu söyledi. Deterjanın kanserojen kalıntılar bıraktığını belirten Vargı, “Sebze meyve sirkeli suda yıkanırsa mikro organizmalar ölebilir ve tarımsal ilaç kalıntıları sirkedeki asitle daha aktif hale gelir. Yalnızca bol su ile yıkayarak bu tarım zehirlerinin bir kısmından kurtulmak mümkün” dedi.
1.Çilek
2.Ispanak
3.Karalahana
4.Nektarin
5.Elma
6.Üzüm
7.Kiraz
8.Şeftali
9.Armut
10.Biber
11.Kereviz
12.Domates
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…