Manşet

ABD S-400 alımı nedeniyle Türkiye’ye yaptırım kararı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye‘nin Rusya‘dan aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle uygulanacak CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımlarını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo‘nun imzasını taşıyan açıklamada, ABD’nin birçok defa Rus yapımı hava savunma sistemi kullanımının yaratacağı problemleri Türkiye’ye anlattığı, ancak Ankara’nın yine de S-400’leri satın alıp, test ettiği belirtildi. Pompeo, bu sebeple Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına karar verildiğini de hatırlattı.

Kredi alamayacak

Açıklamanın devamında, “Bugün yapılan hamlenin ABD’nin CAATSA yaptırımlarının 231’inci Maddesini uygulayacağının, Rus savunma ve istihbarat sektörü ile yapılan ticari hamlelere tolerans gösterilmeyeceğinin” bir sinyali olduğu belirtildi.

Buna göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), ABD’den ihracat lisansı alamayacak, ABD’li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alamayacak.  Ayrıca herhangi bir uluslararası finansal kuruluşun SSB’ye 10 milyon doları aşan kredi ve borç vermesi de kısıtlanacak.

Mal varlıklarını dondurma kararı

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, Savunma Sanayi Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığından Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz de yaptırım listesine alındı.

Demir ve beraberindeki toplamda dört kişinin mal varlıklarının dondurulacağı ve vize kısıtlamaları getirileceği kaydedildi.

Pompeo: İş birliğini sürdürmeyi umuyoruz

Pompeo açıklamasında “Türkiye’yi bir an önce ABD ile koordinasyon içeresinde S-400 sorununu çözmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Açıklamada “Türkiye değerli bir müttefikimiz ve ABD’nin önemli bir bölgesel güvenlik ortağıdır. Bir an önce Türkiye’nin S-400’e sahip olması engelini ortadan kaldırarak verimli savunma sektörü iş birliğimizi sürdürmeyi umuyoruz” denildi.

Dışişleri: Mukabelede bulunacağız

Dışişleri Bakanlığı ise yaptırım kararının ardından yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “ABD’nin, S-400 hava savunma sistemlerini tedarikimiz nedeniyle bugün açıkladığı ve Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz” denildi.

Türkiye’nin ABD ile ilişkisini olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olan bu karara karşı gerekli adımların atılacağı belirtilen açıklamada “…uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır. Türkiye, ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli gördüğü tedbirleri almaktan da imtina etmeyecektir” ifadeleri yer aldı.

Açıklama, “Bu anlayışla ABD’yi, bugün açıklanan bu haksız yaptırım kararını gözden geçirmeye ve bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyor, Türkiye olarak meseleyi müttefiklik ruhuna uygun şekilde, diyalog ve diplomasi yoluyla ele almaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz” ifadeleriyle son buldu.

Tasarı hangi aşamada?

S-400 alımları nedeniyle Türkiye’ye yönelik ABD’nin CAATSA yaptırımlarını da içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA) adıyla oylanan tasarı, Temsilciler Meclisi’nde ve Senato’da kabul edildi.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump yasa tasarısını veto edeceğini duyurdu.Ancak Senato’nun yeniden 3’te 2 çoğunlukla geçirmesi durumunda Trump yönetiminin yapabileceği bir şey kalmayacak.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi