Kategoriler: Manşet

ABD İklim Elçisi Kerry: Çin, Hindistan ve Rusya küresel ısınmayla mücadele için daha fazlasını yapmalı

Yazar:
Yeşil Gazete

ABD İklim Elçisi John Kerry, Çin, Hindistan, Rusya ve benzeri büyük sera gazı yayan gelişmekte olan ülkelerin, dünyanın küresel ısınmanın en kötü etkilerini önlemesine yardımcı olmak için daha hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Reuters’e konuşan Kerry, hükümetlerin karbondioksit ve metan emisyonlarını azaltma taahhütlerinin, küresel ısınmayı, sanayi öncesi seviyelerin 1.5C üzerinde sınırlamak için şu anda yetersiz olduğunu belirterek,” Ve bu, Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Meksika, Endonezya, Güney Afrika ve adım atması gereken bir grup ülkenin olduğu anlamına geliyor. Biz de onlara yardım etmeliyiz. Bu sadece onlara yüklenen bir sorumluluk değil” dedi.

Washington‘ın gelişmekte olan ülkelerden bazılarıyla daha temiz enerji biçimlerine geçişi hızlandırmaları ve emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olmak için ilişki kurduğunu açıklayan İklim Elçisi, ABD’nin Hindistan’ın temiz enerji girişimlerine verdiği desteğin yanı sıra, dünyanın en büyük sera gazı yayıcısı olan Çin ile geçen ay bu ülkenin emisyon kesintilerini hızlandırmayı taahhüt ettiği, iki ülke arasındaki anlaşmayı hatırlattı. 

Özel sektöre çağrı

Gelişmekte olan ülkeler, ekonomik büyüme için gerekli olduğunu gerekçesiyle kömür gibi fosil yakıtların hızla kullanımdan kaldırılması çağrılarına direniyor. Daha temiz enerjiye geçiş için gerekli mali olanaklara ve desteğe sahip olmadıklarını söyleyen bu ülkeler, tarihsel emisyonların büyük kısmından sorumlu olan zengin ulusların bir yüzyıldan fazla bir süredir bu yüksek karbonlu yakıtlara yaslandığını belirtiyor. 

Kerry Reuters’e, yeşil hidrojen, uzun vadeli pil depolama, modüler nükleer reaktörler ve karbon yakalama dahil olmak üzere temiz enerji teknolojilerine özel sektörün yapacağı yatırımın iklim değişikliğini ele almak için de çok önemli olduğunu kaydetti: 

“Gezegendeki hiçbir hükümetin bu geçişi gerçekleştirmeye yetecek parası yok… Ama özel sektörde bu para var. Özel sektörün bu savaşı bizim için kazanma yeteneğine sahip olduğuna inanıyorum.” 

Fikri mülkiyet, fosil yakıtlardan geçiş maliyetlerini düşük tutmak isteyen gelişmekte olan ülkeler için tartışmalı bir konu. Dünya hükümetleri, geçen ay İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen İklim Konferansı’nda dünyanın 2015’te Paris Anlaşması tarafından belirlenen 1.5C hedefini tutturabilmesi için  2022’de ulusal emisyon azaltma taahhütlerini yeniden gözden geçirme konusunda anlaşmıştı. 

Bilim insanları ise, eşiği geçmenin, deniz seviyesinin yükselmesinden daha sık görülen güçlü fırtınalara, kuraklıklara ve sellere kadar yıkıcı iklim etkilerini açığa çıkarabileceği konusunda uyarıyor. 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024