ABD Demokratları’ndan rapor: ‘Big Oil’ iklim inkarından aldatma ve dezenformasyona geçti

ABD‘de Demokrat temsilciler uzmanlarla birlikte hazırladığı yeni bi rapor, ‘Big Oil’ diye adlandırılan dev büyük petrol şirketinin iklim değişikliğinin tehlikeleri konusundaki görüşleri konusunda halkı isteyerek yanılttığını gösterdi.

Grup, raporda fosil yakıt yakmanın tehlikelerini küçümseme çabalarını özel olarak yürütmekle suçluyor.

Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi’ndeki Demokratların başkanlığını yaptığı raporda, ExxonMobil ve Chevron gibi petrol devlerinin yanı sıra çeşitli endüstri ve ticaret gruplarının fosil yakıt endüstrinin çıkarlarını savunmayı amaçlayan bir kampanyanın arkasında olduğu belirtiliyor; bütün bunların ise “gezegen pahasına” yapıldığına vurgu yapılıyor.

ABD, iklim tahrifatçısı Exxon’un Türkiye ile işbirliğini ‘teşvik ediyor’

Raporu Rhode Island Demokrat Senatörü Sheldon Whitehouse ile birlikte yazan Maryland Demokrat Temsilcisi Jamie Raskin, “Big Oil, fosil yakıtların sürdürülmesi için durmaksızın çalışırken halkın kafasını karıştırmak ve yanıltmak için kampanyalar yürütüyor. İhtiyacımız olan iklim eylemini engellemek için iş modelleriyle ilgili gerçekleri gizlemeye ve doğal gaz da dahil olmak üzere fosil yakıtların gerçek tehlikelerini gizlemeye de devam ediyorlar” diye konuştu.

Petrol devleri,  karbon yakalama teknolojisinin kamu tarafından desteklenmesi de dahil olmak üzere “kafa karıştırıcı ve yanıltıcı anlatılar” kullanmakla suçlarken, özelde ise kapsamlı hükümet desteği olmadan bu teknoloji fahiş derecede pahalı olarak nitelendiriliyor:

Jamie Raskin (Maryland Demokratı ve komitenin kıdemli üyesi): Kanıtlar… Big Oil’in halkın kafasını karıştırmak, yanıltmak ve fosil yakıtların gerçek tehlikelerini gizlemek için kampanyalar yürüttüğünü gösteriyor.

Raporda bireysel petrol şirketlerinin yanı sıra Amerikan Petrol Enstitüsü (API) de hedef alınıyor ve endüstrinin çevresel ve ekonomik öncelikler dengesini savunduğu tespitine yer veriliyor.

Komiteye başkanlık eden Whitehouse, “Fosil yakıt endüstrisi, ürünlerinin ekonomik ve iklime verdiği zararları onlarca yıldır biliyordu, ancak Amerikan halkını her yıl 600 milyar dolardan [562 milyar Euro] fazla sübvansiyon toplamaya devam ederek ve rekor kıran karlar elde ederek aldattı” dedi.

Komitedeki Demokratlar, hükümetin gezegenin ısınmasına neden olan emisyonları durdurmaya yönelik kararlı bir adım atmaması durumunda iklim krizinin etkilerinin daha da kötüleştiğini kaydetti. Bazı senatörler ise  krizin körüklenmesi nedeniyle sektörün tazminat ödemesi gerektiğini belirtti.

Vermont senatörü Bernie Sanders, “Benim görüşüme göre, tasarıyı kabul etmek zorunda olan eyalet hükümeti ya da federal hükümet olmamalı. Sanırım bu soruna neden olan, bu durum hakkında yalan söyleyen insanlardan faturayı almalarını istemenin zamanı geldi” diye konuştu

Cumhuriyetçilerden ‘sabotaj’

Bütçe komitesindeki Cumhuriyetçiler ise toplantının asıl odak noktasını saptırdı. Iowa senatörü ve komitenin üst düzey Cumhuriyetçilerinden Chuck Grassley, “fosil yakıtların enerji güvenlikleri açısından kritik olduğunun inkar edilemez” olduğunu öne sürdü.  Wisconsin senatörü Ron Johnson ise karbondioksitin bir “bitki gıdası” olduğunu iddia ederek olumlu yönleri olduğunu ima etti. Bu, iklim değişikliği hakkında şüphe tohumları ekmeyi amaçlayan, fosil yakıt endüstrisi tarafından finanse edilen düşünce kuruluşları tarafından uzun süredir desteklenen bir görüş.

Toplantı sonrasında bir röportaj veren, Senato komitesindeki Demokratlarının ifade vermeye davet ettiği Miami Üniversitesi doçenti Geoffrey Supran, “Fosil yakıt şirketlerinin, ürünlerinin küresel ısınmaya yol açtığını inkar etmek için onlarca yıldır kullandığı taktikler arasında en yaygın olanı karakter suikastıdır. Amaç mesaj yerine elçiye saldırmak çünkü mesajın üzerinde duracak ayakları yok” dedi.  Supran, Cumhuriyetçilerin mesajlarının, sektörün yeni “iklim gecikmesi” biçimlerini benimsemesine rağmen, “iklim inkarının eski biçimlerinin bazı durumlarda hala canlı ve iyi durumda olduğunun” bir göstergesi olduğunu ekledi.

Çok sayıda dava açıldı

ABD’de çok sayıda şehir ve eyalet, “iklim aldatması”  iddiasıyla büyük petrol şirketlerine karşı çok sayıda dava açtı. Chicago şehri, Pensilvanya‘nın Bucks ilçesi, Porto Riko ve Shoalwater Körfezi Kızılderili Kabilesi’nin davalarında  bu belgeler de iddialarının kanıtı olarak gösterildi. 2005’te büyük tütün üreticilerine karşı açılan ve başarılı olan davada ABD adına baş avukat olarak görev yapan ve Demokratlar tarafından ifade vermeye davet edilen Sharon Eubanks ise, ABD’nin petrol endüstrisine karşı makul bir şekilde yasal yollara başvurabileceğine işaret etti.

Eubanks ifadesinde, iklim inkarcı araştırmacıların “zafer notu” olarak adlandırdığı Küresel İklim Bilimi İletişim Eylem Planı adlı bir belgeye atıfta bulundu. Petrol ve gaz lobisinin önde gelen grubu Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından 1998’de dağıtılan belge , iklim bilimini baltalayacak ve şüphe ve inkarı teşvik edecek bir planın ayrıntılarını içeriyordu.

‘Big Oil’ dışarıya başka, içeriye başka konuşuyor

Raporda özetlenen belgeler doğrudan büyük petrol firmaları Exxon,  Shell, BP ve Chevron‘un yanı sıra API ve ABD Ticaret Odası gibi lobi kuruluşlarından geliyor. Bu tarihler 30 Kasım 2015 tarihine kadar uzanıyor; ki bu da Paris iklim Anlaşması‘nın imzalanmasından yalnızca birkaç hafta öncesine denk geliyor.

O yıl Inside Climate News ve Los Angeles Times‘taki gazeteciler, Exxon’un iklim krizinin tehlikelerinin on yıllardır farkında olduğunu ancak yine de bu bilgiyi halktan sakladığını ortaya çıkarmış; Exxon ise iddiaları  reddederek bunların “yanlış ve kasıtlı olarak yanıltıcı” olduğunu söylemişti.

Şubat 2020’de de BP “dünyanın net sıfıra ulaşmasına yardımcı olma” misyonunun bir parçası olarak, 2050 yılına kadar veya daha erken bir dönemde net sıfır emisyonlu bir şirket olmayı planladığını duyurmuştu. Komitenin yayınladığı özel e-postalarda üst düzey patronların bu hedefe aylar öncesinden ulaşılabilir olduğundan şüphe ettiklerini itiraf ettikleri ortaya çıktı.

BP, 2019’da eski başkan Trump’ın metan emisyonlarına ilişkin Obama dönemi düzenlemesini geri alma planına da açıkça karşı çıkmıştı. Ancak özel bir e-postada, bir BP yöneticisinin tartışmalı teklifin “düşüncelerine uygun” olduğunu söylediği ortaya çıktı.

Shell de 2016 yılında 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma sözü vermişti. Ancak iki yıl sonra şirketin dış ilişkiler müdürü, hedefin ulaşılabilir olduğundan şüpheli olduklarını söyleyerek bunun yerine 2060 veya 2070’e kadar sürebileceğini öne sürdü.

Komite ayrıca, net sıfır emisyona ilişkin onaylanmış mesajlara ilişkin 2020 yılındaki şirket içi bir sunumda, Shell’in lobicilere ve çalışanlara net sıfırın bir “Shell hedefi” olduğunu söylememeleri talimatını verdiğini tespit etti.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete