Kategoriler: ManşetTarım-Gıda

AB, GDO konusunda kritik virajda

Yazar:
Haber Merkezi

Avrupa Komisyonu, Avrupa’da halihazırda yetiştirilmesine izin verilen iki genetiği değiştirilmiş tarım ürününe eklenmesi düşünülen yeni yedi adet genetiği değiştirilmiş tarım ürününe yakın gelecekte onay vermeyi düşünmediğini açıkladı. Komisyon öncelikle tek tek AB ülkelerinin, GDO’lu ürünlerin yetiştirilmesi konusunda karar almasına izin veren düzenleme üzerinde anlaşma sağlanmasını istiyor. Bu kapsamda düzenlenen kamuoyu anketi ile de AB üyesi ülke vatandaşlarının GDO konusundaki görüşleri mercek altına alınıyor.

Mevcut AB kuralları çerçevesinde, yetiştirilmesine izin verilen bir ürün 27 AB üyesinin tamamında yetiştirebiliyor. Ancak Ülkeler, bilimsel gerekçeler doğrultusunda bu ürünlerin yetiştirilmesine yasak getirebiliyor.

Şu anda Avrupa’da yetiştirilmesine izin verilen iki genetiği değiştirilmiş tarım ürünü (Amflora patatesi ve MON810 mısırı) bulunuyor. Ancak AB izni almış bu ürünler de tüketici ve çevre örgütlerinden muhalefetle karşılaşıyor.  ABD’de 90, Brezilya’da ise 30 GDO’lu tarım ürünün yetiştirilmesine izin verilmiş durumda.

Altısı mısır, biri de soya fasülyesi olmak üzere yedi GDO’lu ürün Avrupa Komisyon’unun onayını bekliyor. Bu ürünler Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nden (EFSA) olumlu değerlendirme almış durumda.

AB’den GDO konusunda kamuoyu anketi

Avrupa Komisyonunun yeni GDO ürünlerini bekletme kararının yanısıra Avrupa Birliği (AB) de , 500 milyon tüketiciyi, Avrupa Komisyonu’nun Tarım ve Kırsal Kalkınma sitesindeki ankete katılmaya davet etti.

Komisyon’un tarımdan sorumlu üyesi Dacian Cioloş‘un ekibinin başlattığı girişim, AB’de GDO’lu ürünlerle ilgili tartışmaya kamuyu da dahil etmeyi hedefliyor. 10 Nisan’a kadar sürecek anket, organik tarım konusundaki Avrupa politikalarının gözden geçirilme sürecinin bir parçası.

AB şu ana kadar Alman BASF firmasının ürettiği Amflora patatesi ve Monsanto’nun geliştirdiği MON810 mısırı olmak üzere yalnızca iki GDO’lu tarım ürününe izin verdi, ancak bazı ülkeler GDO’lu mısırın da üretimine yasak getirdi.

(Euractiv)

 

 

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024