Carbon Majors Database, Paris Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana dünyanın en büyük emisyon salıcılarına ilişkin güncellenmiş verileri içeren yeni raporunu bugün yayımladı.
InfluenceMap tarafından hazırlanan raporda, dünyanın en büyük petrol, gaz, kömür ve çimento üreticilerinin iklim değişikliğinin başlıca nedeni olan küresel karbon emisyonlarına katkısını ölçüyor.
Raporda şu bulgular öne çıkıyor:
Carbon Majors veri seti 1854’ten 2022’ye kadar olan emisyon verilerini içeriyor. Tüm veri setinin bu yeni analizine göre, sanayi devriminden bu yana küresel fosil yakıt ve çimento CO2 emisyonlarının yüzde 70’inden fazlasının 78 şirket ve devlet kuruluşuna ait olduğunu ortaya koyuyor. Aynı dönemde, sadece 19 kuruluş bu CO2 emisyonlarının yüzde 50’sine katkıda bulundu.
InfluenceMap Program Yöneticisi Daan Van Acker, raporla ilgili şunları söyledi:
“Carbon Majors veri tabanı, küresel CO2 emisyonlarının artmasında en önemli role sahip fosil yakıt üreticilerine iklim değişikliğinin sorumluluğunu yüklemede önemli bir araçtır. InfluenceMap’in yeni analizi, bu grubun üretimi yavaşlatmadığını ve çoğu kuruluşun Paris Anlaşması’ndan sonra üretimi arttırdığını gösteriyor. Bu araştırma, bu enerji devlerinin faaliyetlerinin sonuçları konusunda hesap vermelerini sağlamada önemli bir bağlantı oluşturuyor.”
Veris seti, fosil yakıt üreticilerinin akademik, düzenleyici ve yasal bağlamlarda iklimle ilgili etkilerinden sorumlu tutulmasında çok önemli olduğunu da kanıtlamış durumda. Örnekler arasında bu kuruluşların küresel yüzey sıcaklığı, deniz seviyesi ve atmosferik CO2 artışına yaptıkları katkının ölçülmesi ve Filipinler İnsan Hakları Komisyonu‘nun 2022 İklim Değişikliği Ulusal Soruşturması’nda iklimle ilgili insan hakları ihlalleri için kurumsal hesap verebilirliğin sağlanması yer alıyor.
Uluslararası Çevre Hukuku Merkezi (CIEL) Başkanı ve CEO’s Carroll Muffet da, “Richard Heede’nin dönüm noktası niteliğindeki araştırması, fosil yakıt endüstrisinin iklim krizindeki rolünün gerçek ölçeğini hesaplamak ve ortaya koymak için kendi raporladığı üretim ve işletme rakamlarını kullanarak iklim hesap verebilirliğin görünümünü değiştirdi” dedi.
InfluenceMap’in yeni Carbon Majors veri tabanının, bu araştırmayı güncelleyip genişleterek ve araştırmacılar, karar vericiler ve dava açanlar için daha geniş çapta erişilebilir ve kullanılabilir hale getirerek bu görünümü bir kez daha değiştireceğini belirten Muffet, “Veritabanı, iklim gerçekliğinin acil talepleri ile petrol ve gaz üretiminin pervasızca ve kasıtlı olarak artmaya devam etmesi arasında büyüyen uçurumu belgelemeyi, hesaplamayı ve görsel olarak göstermeyi önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Kritik olarak, kurumsal davranış ve üretimdeki değişiklikleri, yatırımcılar, araştırmacılar ve davacılar için uygun olacak şekilde ayrı ve açıkça tanımlanmış zaman ölçeklerinde izlememizi sağlar. İklim eylemi ve iklim hesap verebilirliğine yönelik çalışmalarda hayati ve güçlü yeni bir araçtır” diye konuştu.
Bu yeni analizden elde edilen diğer önemli bulgular da şöyle:
7
Stand.earth Uluslararası Program Direktörü ve Fosil Yakıtların Yayılmasını Önleme Anlaşması Başkanı Tzeporah Berman‘ın araştırmaya ilişkin değerlendirmesi ise şu şekilde:
“Carbon Majors araştırması bize, yaşamları tehdit eden, okyanuslarımızı ve ormanlarımızı tahrip eden ölümcül sıcaklık, aşırı hava koşulları ve hava kirliliğinden tam olarak kimin sorumlu olduğunu gösteriyor. Bu şirketler sorunu inkâr ederken ve iklim politikalarını geciktirip engellerken milyarlarca dolar kâr elde ettiler. Sürdürülebilir bir çözümün parçası olduklarına dair reklam kampanyalarına milyonlar harcarken, bir yandan da daha fazla fosil yakıt çıkarılması için yatırım yapmaya devam ediyorlar. Bu bulgular, hükümetlerimizin bu şirketlere karşı durmasına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu ve fosil yakıtların yaygınlaşmasını sona erdirmek ve gerçekten adil bir geçiş sağlamak için bir Fosil Yakıt Anlaşması yoluyla yeni bir uluslararası işbirliğine ihtiyacımız olduğunu vurguluyor.
Raporun tamamı, grafikler ve alıntılara bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
*
[1] Ulus-devlet aktörlerinin hariç tutularak .
[2] Heede, R. Antropojenik karbondioksit ve metan emisyonlarının fosil yakıt ve çimento üreticilerine kadar izlenmesi, 1854-2010. Climatic Change 122, 229-241 (2014)
[3] Ekwurzel, Boneham, Dalton, et al. Küresel atmosferik CO2, yüzey sıcaklığı ve deniz seviyesindeki yükselişin başlıca karbon üreticilerine kadar izlenen emisyonlardan kaynaklanması. Climatic Change 144, 579-590 (2017).
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…