Kategoriler: EğitimKadınManşet

Kadın Üniversiteleri Resmi Gazete’de

Önümüzdeki yılın Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı‘nda yer alan bilgiye göre sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan “2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nın “eğitim” başlığı altında yükseköğretim sistemindeki yeni hedeflere yer verildi. Belirlenen hedefler arasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın ilk olarak Japonya’da duyurduğu ve daha sonra 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı‘nda yer alan kadın üniversitelerine ilişkin yeni hedefler yer aldı.

Buna göre, Japonya örneği incelenerek, sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacak. Yıllık programda şu ifadeler yer alıyor:

“Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacaktır. Japonya’daki kadın üniversiteleri incelenerek bir rapor hazırlanacaktır. Kız öğrencilerin ülkemizde farklı derecelerde yükseköğretime katılımları değerlendirilecek, sorun bulunan alanlar saptanacak ve buna yönelik çözüm önerileri geliştirilecektir. Kurulması planlanan kadın üniversitesinin akademik birimlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmalar başlatılacaktır.”

Ne olmuştu?

Japonya‘daki Mukogawa Kadın Üniversitesi, 27 Haziran 2019 Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Fahri Doktora Unvanı verdi. Erdoğan buradaki konuşmasında şunları söyledi:

“Japonya’da 800 üniversitenin 80 tanesi kadın üniversitesi. Bu bizler için çok anlamlı. Bizde böyle bir şey yok, olması halinde de neler olur o ayrı bir soru işareti. Japonya bu noktada çok önemli bir örnek. Japonya’daki 80 kadın üniversitesini büyükelçime görev veriyorum, incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını inşallah atacağız.”

Cumhurbaşkanı,  3 Temmuz 2019’da konuştuğu uUluslararası öğrenciler mezuniyet töreninde de YÖK’e görev verdi:

G20 Zirvesi‘nde gördüm, Japonya’daki 800 üniversitenin yüzde 10’u kadın üniversitesi. Sadece kızlardan oluşuyor. YÖK başkanına hatırlatıyorum. Çalışmanı buna göre yap. Çok önemli bir şey. Türkiye’de benzer bir adımı atmalı. Japonya’daki kızların oluşturduğu üniversite örneği ilginç. Lise yıllarında ülkemizde kız ve erkek liseleri vardı. Sonra karıştırdılar.”