94 yaşındaki sıradışı yazar Stéphane Hessel‘in, Fransa’da 2 milyon satan, aylarca listebaşı olan ve 25 dile çevrilen Öfkelenin (Indignez-vous) adlı kitabı İsmail Yerguz‘un çevirisiyle Cumhuriyet Kitapları/ Aydınlanma Kitaplığı içinde yayımlandı.
Fransa’da geçtiğimiz Ekim ayında Montpellier merkezli küçük bir şirket olan İndigene tarafından yayımlanan kitap belki de 3 avro gibi bir fiyata satıldığından eşi görülmemiş satış rakamlarına ulaşmış ve hatta Michel Houellebecq‘un ödüllü Harita ve Toprak (La carte et le territoire) romanını sollayarak beş hafta boyunca çok satan listelerinin bir numarasında kalmış.
Kitabının gelirini uluslararası alanda mücadele veren sivil toplum kuruluşlarına bırakan ve aynı zamanda 2011 Nobel Barış Ödülü‘ne de aday gösterilen Stéphane Hessel, 94 yaşının baharını süren genç yürekli bir bilge. Aynı zamanda pilot, diplomat, arabulucu, danışman, eğitimci, filozof ve sosyalist olan Hessel; İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransız Direniş Hareketi’ne katılmış, nazizme karşı mücadele etmiş, faşistler tarafından işkenceye uğramış, toplama kamplarında asılmanın eşiğinden dönmüş, savaşın sonlanmasıyla Birleşmiş Milletler bünyesinde İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin yazılması çalışmalarına katılmış, Cezayir’in bağımsızlığını savunmuş, diplomatik pasaporta sahip bir arabulucu olarak Filistinlilere destek vermiş, Aydınlanma’nın değerlerini savunan bir yazar.
Fransız halkına: “Bu, genç ve yaşlı bütün vatandaşlara yapılan bir çağrıdır, sorumluluk alma zamanı geldi. Her biriniz öfkelenmek için kendi gerekçelerinizi bulmalısınız. Öfke değerlidir.” diye seslenen Hessel’in öfkesinin gerekçeleri ise zenginler ve yoksullar arasındaki uçurumun inanılmaz boyutlara ulaşması, Fransa’nın yasadışı göçmenlere yaptığı muamele, Filistin meselesi ve basın özgürlüğünün ortadan kalkması. Le Monde muhabirlerinden Sylvie Crossman, Hessel’in klitabını Charles de Gaulle‘ün 18 Haziran 1940’ta Londra’dan yaptığı direnişe katılma çağrısına benzetti. Kitaptaki çağrıların bir tatlısu entellektüelinden değil de gerçek bir savaşçıdan gelmesi ise bu büyük başarının altında yatan nedenlerden biri olarak görülüyor.
Kitabın Künyesi
Stephane Hessel
Yayın Yönetmeni: Zeynep Atayman
Grafik Tasarım: Ahmet Sungur, Müge Kaygusuz
Dizi Editörü: Mustafa Bayka
Çeviri: İsmail Yerguz
Cumhuriyet Kitapları/Aydınlanma Kitaplığı
İstanbul, Mayıs 2011, 1. basım
56 sayfa
Yeşil Gazete
Kaynak:insanokur.org
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…