14 Ekim Dünya Elektronik Atık Günü’nde Elektrikli ve Elektronik Ekipman Atıkları (WEEE) konuya dikkat çekmek için bir araştırma yayımladı.
Araştırmada, yalnızca bu yıl dünyada Çin Seddi ağırlığında, 57,4 milyon ton elektronik atık üretileceği kaydedildi.
Geri dönüştürülmeyen her bir ton e-atık iki tonluk karbon ayak izi anlamına geliyor.
Araştırmacılar sorunun kaynağı olarak artan elektronik ürün kullanımını (yılda yüzde 3) ve ürünlerin daha kısa ömürlü olmasının yanında, tamir seçeneklerinin de kısıtlı olmasını gösteriyor.
Uzmanlar, e-atıkların kendisinin de bir kaynak olarak görülmesi gerektiğini vurgularken, değerli materyallerden bir servet elde edilebileceğini ve yeni kaynaklara ihtiyacı azaltacağını ifade etti.
WEEE Forumu Direktörü Pascal Leroy e-atık geri dönüşümüyle ilgili, “Örneğin üretici sorumluluğu üyesi örgütlerimiz 2020’de 2,8 milyon e-atığı toplayarak geri dünüştürdü. Ancak şu bir gerçek; vatadaşlar kullanılmış, bozuk ürünlerini satmadığı ya da bağışlamadığı sürece çevreye büyük zarar veren yeni materyal madenciliğine devam edecek” ifadelerini kullandı.
Milyonlarca ton elektronik atık nadiren geri dönüştürülüyor ve metal, plastikle birlikte değerli mineral kaynakları genellikle yakılıyor veya çöp sahasına gönderiliyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…