Kanun, nüfusu 750 bini aşan illerin, büyükşehir belediyesi kapsamına alınabilmesine imkan sağlıyor. Kanuna göre Büyükşehir Belediyesi olacak iller Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van.
Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırları olacak.
Düzenlemeyle Türkiye genelinde 34 yeni ilçe kurulması planlanıyor. İstanbul ve Kocaeli de dahil olmak üzere, Büyükşehir belediyeleri içerisinde yeralan ilçelerin mülki sınırlarındaki köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak. Belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.
İlçe belediyelerinde değişiklik
Aydın’da Efeler; Balıkesir’de Karesi, Altıeylül; Denizli’de Merkezefendi; Hatay’da Antakya, Defne, Arsuz; Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu, Önikişubat; Manisa’da Şehzadeler, Yunusemre; Mardin’de Artuklu; Muğla’da Menteşe, Seydikemer; Tekirdağ’da Süleymanpaşa, Kapaklı, Ergene; Trabzon’da Ortahisar; Şanlıurfa’da Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü; Van’da Tuşba ve İpekyolu, Hatay’da Payas, Zonguldak’ta Kozlu ve Kilimli ilçeleri kurulacak. Denizli’nin Akköy ilçesinin ismi de Pamukkale olarak değişiyor.
Tartışmalara neden olan İstanbul, Şişli’nin Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin Sarıyer’e bağlanması da bu kanun tasarısı ile mümkün hale geliyor. Diğer yer değiştirmeler ise şu şekilde gerçekleşecek:
İstanbul Arnavutköy ilçesine bağlı Nakkaş, Bahşayış mahalleleri ile Büyükçekmece ilçesine bağlı Muratbey mahallesi Çatalca belediyesine katılacak. Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı mahallelerinin çevre yolu dışında kalan kısımları Şehitali mahallesi ile birleştirilecek. Şehitali, Aşağıyurtçu, Yukarıyurtçu, Ballıkuyumcu ve Fevziye Mahalleleri Etimesgut’a bağlanacak.
TMMOB: ‘Merkezi otoriteler güçlenecek’
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin yeni yasayla berber, yeni yönetsel ve mali imkanlara kavuşacak olan büyükşehir belediyelerinin etkin, ekonomik hizmet ve yatırım imkanı elde edeceğini, bütüncül ve metropol planlama yapabileceğini, çevre ve doğa şartlarının daha dikkatli, daha insani ve daha çağdaş kullanılacağını ifade ederken, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), tasarının demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan yerel yönetimlerin sayısını azaltıp merkezi otoritenin daha da güçleneceğini belirtti.
TMMOB, kanunun Anayasa’ya ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na aykırı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Ülke kamu idare sistemine darbe vuran, köy tüzel kişiliklerinin kaldırılması ile orman köylerinin kentsel ranta açılmasını kolaylaştıran, yabancılara toprak satışının önü açan, doğal zenginliklerinin zarar görmesine, talanına yol açacak kanunu Cumhurbaşkanı’nın veto etmesini talep ediyoruz.”
(Bianet)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…