Her sene olduğu gibi bu yıl da dolu dolu bir program sunan festivalde filmler Bangladeş’ten İtalya’ya, Danimarka’dan Lübnan’a, Brezilya’dan İrlanda’ya, Almanya’dan Küba’ya ve Filistin’e kadar uzanıyor. ‘Kent ve Barınma Hakkı’ temalı filmler arasında İmre Azem imzalı “Hatay: 1- 11 Eylül 2023″, ilk kez festival kapsamında gösterilecek. Türk Tabipleri Birliği’nin şubat depremlerinin ardından bölgede yürüttüğü çalışmaları anlatan Sibel Tekin imzalı “Duvarsız Odalar: Dayanışmadan Süzülen Umut” belgeselinin de yer aldığı seçkide Karel Ducasse Manzano imzalı “Geleceğin Cenneti” (Futuro Paraíso, 2021), Luke McManus imzalı “The North Circular” (2022), Mehedi Mostafa‘nın filmi “Beton Ormanında Düşler” (Fantasy in a Concrete Jungle, 2022) ve Danielle Khoury Gregorio imzalı “Amazon Sularında Yaşam” (Life on the Amazon Waters) gibi belgeselleri izlemek mümkün olacak.

Gösterimlerin yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütleri, bu alanda çalışan hak savunucuları ve barınma hakkı için mücadele eden yerel inisiyatiflerin katılımıyla ‘Kent ve Barınma Hakkı’ temalı bir forum düzenlenecek.

Şehrazad’ın Günlükleri.

Festivalin Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’yle (CİSST) ortaklaşa hazırlandığı ‘Mahpus Hakları İnsan Haklarıdır’ adlı bölümünde gösterilecek filmler arasında Beyrut’ta bir kadın hapishanesinde drama terapisi gören kadın mahpusların hikâyeleri üzerinden Arap dünyasında kadınların hangi haklardan yoksun olduklarını tartışmaya açan Zeina Daccache imzalı “Şehrazad’ın Günlükleri” (Yawmiyat Scheherazade, 2013), Grönland’da dünyanın en yüksek güvenlikli ve en güzel manzaralı hapishanesinin inşa edilme sürecini takip eden Ole Stenum imzalı “Görünüm” (The View, 2022) ve Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan hasta ve engelli mahpusları konu alan Büşra Taşkıran‘ın filmi “Elimi Bırakma” (2022) yer alıyor.

Tamamı ücretsiz olan gösterimler ve etkinliklere İstanbul’da Beyoğlu Sineması, Aynalı Geçit ve Postane ev sahipliği yapıyor. Program takvimine festivalin internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.