Kategoriler: Türkiye

12 Eylül Davası başladı. Evren ve Şahinkaya monitör üzerinden ifade vermeye bugün devam edecek

12 Eylül askeri darbesine ilişkin, Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davada iddianamenin okunması tamamlandı, duruşmaya bugün devam edilecek.

12 Eylül askeri darbesinin liderlerinden Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davanın duruşması başladı. Sağlık gerekçesiyle duruşma salonuna gelmeyen sanıklar Evren ve Şahinkaya, mahkeme salonuna kurulan 4 LCD ekrana yansıtılan ses ve görüntüleri aracılığıyla davaya katıldı.

Kenan Evren, kimlik tespiti sırasında ikamet adresi olarak, ”Ankara’da Merkez Orduevi’nin yanındaki” askeri lojmanı bildirdi. Evren, eğitim ve aylık gelir durumuyla ilgili olarak, ”Aylık gelirim 13 bin 330. Eğitim durumum, Askeri Akademi mezunuyum” bilgilierini iletti

Aleniyet ilkesi itirazlarına reddedildi

Soruların bazılarını iyi duyamayan Evren ve Şahinkaya’ya, bu bilgiler alınırken, yanlarında bulunan kişiler yardımcı oldu.

Duruşmada, bazı müdahil avukatları, aleniyetin sağlanmadığına ilişkin itirazda bulundu. Mahkeme, itirazları reddetti. Mahkemenin ara kararında, “salonunda müdahilliğine karar verilen kurum temsilcileri, özel kişiler, seyirciler, medya temsilcileri, müdahillik talebinde bulunmamakla birlikte iddianamede ismi geçen kişilerin bulunduğu” belirtilerek, “aleniyetin sağlandığı” kaydedildi. Müdahil avukatlardan en az ikisinin sanıkların yanında bulundurulmasına ilişkin talebin daha önce reddine karar verildiği anımsatılarak, yeniden değerlendirilmesine gerek görülmedi.

“Bardakta ne var?”

Dünkü duruşmanın öğleden sonraki bölümünde iddianame okunurken, söz alan müdahil avukatlarından Ömer Kavilli, sanıklardan Tahsin Şahinkaya’nın bir şeyler içtiğini belirtti ve bunun ne olduğunu sordu. Kavilli, ”İlaç içiyorsa buna diyecek bir şeyimiz yok. Ama kahve veya çay içiyorsa bir darbeci böyle yargılanmaz. Mahkemeye saygısızlık” dedi.

Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, Tahsin Şahinkaya’ya içtiğinin ne olduğunu sordu. Şahinkaya’da ”sıcak su içtiğini” söyledi.

Müdahil avukatları, Şahinkaya’nın ilk olarak ”kahve içtiğini” söylediğini, yanındakilerin müdahalesiyle bunu ”sıcak su” olarak değiştirdiğini iddia ettiler.

Mahkeme Başkanı İnce, iddianamenin okunmasının uzun sürecek olması nedeniyle sanıkların uykularını geciktirecek içeceklerden içmesine izin verildiğini bildirdi.

”İsterseniz sanıkları ayağa kalkıp dinleyelim”

Müdahil avukatları ise ”İsterseniz sanıkları ayağa kalkıp dinleyelim” diyerek, tepki gösterdiler.

Bu sırada sanıklarla olan bağlantı koptu. Süleyman İnce, ”Bu tarz gerginliklere kablolar dayanmıyor demek ki” dedi.

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi