Yeşil Düşünce Derneği‘nin Heinrich Böll Vakfı ile ortak düzenlediği Yeşil Ekonomi Konferansı‘nın tarihleri belli oldu. Bu yıl onuncusu düzenlenecek konferans, ‘İklim ve Covid-19 krizleri ekseninde Türkiye ve dünya’ başlığıyla 14-15 Kasım tarihlerinde çevrimiçi ortamda gerçekleşecek.
İklim ve Covid-19 krizlerinin ekonomik, toplumsal ve ekolojik etkilerini ele alınacağı konferansta Covid-19 krizinin cinsiyet eşitliği, küresel ticaret, üretim ve tüketim biçimleri üzerindeki yıkıcı etkileri değerlendirilecek.
Etkinlikte Yeşil Yeni Düzen’in bu talepleri karşılamak için sunduğu alternatifler ve yeryüzündeki yaşamı daha dayanıklı kılmak için önerdiği mekanizmalar tartışılacak.
Koronavirüs salgını sebebiyle bu yıl çevrimiçi ortamda düzenlenecek konferansa katılmak için buradan kayıt formunu doldurabilirsiniz. Yeşil Düşünce Derneği tarafından yapılan çağrıda ise şu ifadelere yer verildi:
İklim krizinin sonucu olarak yaşadığımız felaketlerle sarsılan dünya 2020’de bir de Covid-19’un yarattığı küresel bir sağlık kriziyle karşı karşıya kaldı. Pandemi, içinde yaşadığımız ekolojik ve yönetimsel krizleri, özellikle sağlık hizmetleri ve ekonomideki kırılganlığı çarpıcı biçimde ortaya çıkardı.
Tüm dünya, sağlık sisteminin yetersizliklerini, ekonominin kırılganlıklarını ve kötü sonuçlarını doğrudan yaşadı; iklim krizi ve Covid-19 pandemisinin arkasındaki ortak noktanın doğayla uyumsuz üretim-tüketim-siyasi yapılarımız olduğu gerçeği ile yüzleşti. Doğaya ve yaban hayata bu kadar müdahale ederek ne iklim krizinden, ne Covid-19 salgınından, ne de benzer krizlerden kurtulabileceğiz.
‘Normal’i sorguluyoruz’
Türkiye’nin de içinde bulunduğu pek çok ülke bu krizlere kalıcı, toplumsal adaleti ve doğanın haklarını gözeten politikalar oluşturmak yerine hamasete devam ediyor. İşsizlik ve yoksulluğun zirveye ulaştığı karantina koşullarında, barınma, temiz su ve gıdaya erişim, sağlıklı ve ulaşılabilir yeşil alanlar, evrensel temel gelir gibi yurttaşlık hakları tüm insanlar için temel ihtiyaçlar listesinde yerini aldı. Bugüne dek yaşadığımız ‘normal’ sorgulanır hale geldi ve daha çok insan ‘başka bir dünya’ talebini dile getirmeye başladı.
Yapılan çağrıda “Yeşil Düşünce Derneği olarak, Heinrich Böll Vakfı ile ortak gerçekleştireceğimiz 10. Yeşil Ekonomi Konferansı’nda sizi de birlikte öğrenmeye, düşünmeye ve harekete geçmeye davet ediyoruz” denildi.
Konferansta James Kenneth Galbraith ve Stefania Barca gibi önemli isimler var. Texas Austin Üniversitesi’nden James Kenneth Galbraith, devlet-ekonomi ilişkileri ve devlet yönetimi konularında çalışıyor.
Galbraith, güçlü akademik altyapısı ile özellikle eşitsizlikler, barış için ekonomi, ekonomik gelişim, yeşil yeni düzen gibi konularda çalışmış, 80lerde Amerikan Hükümeti’ne barış ekonomisi, 90’larda Çin Devleti’ne makroekonomi gelişimi konusunda danışmanlık yapmış, 2016’da Bernie Sanders’ın seçim kampanyasında çalışmış. Galbraith, gazete yazılarındaki kapitalizm eleştirileri ve eşitsizliklere yaptığı vurgular ile ayrı bir üne sahip.
Stefania Barca ise bir ‘çevre tarihçisi. ‘Ekoloji ve Toplum Laboratuvarı’ ve ‘Avrupa Politik Ekoloji Ağı‘nın (ENTITLE) kurucu ve yöneticilerinden. Tarih çalışmalarına ilk enerji kaynağı olarak suya sahip olma gücünü araştırarak başlamış ve zamanla kapitalizm eleştirisine doğru ilerlemiş.
Ekoloji ve feminizmi bir yana bırakarak sadece işçi sınıfı üzerinden kapitalizm eleştirisi yapılamayacağını ifade eden Barca, ‘degrowth – büyümeme’ ekonomisi ile çalışmalarına hem ekonomi tarihi yazımı hem de geleceğe dair başka bir perspektif kazandırmış.
10:00 – 10:30 ⎢Açılış
Kristian Brakel, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilcisi
Sevil Turan, Yeşil Düşünce Derneği Genel Koordinatörü
10:00 – 13:00 – I. Oturum
Yeşil Yeni Düzen İklim ve Covid-19 Krizlerine Çare Olabilir mi?
10:30 – 11:00⎢“Covid-19’un Küresel Ekonomi Politiği ve Yeşil Yeni Düzen”
James Kenneth Galbraith, University of Texas Austin, USA
11.00 – 11.25⎢“Avrupa’dan Yansımalar”
Evelyne Huytebroeck, Avrupa Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü
11.25 – 11.45⎢“Ekonomik Buhrandan Çıkış: Yeşil Yeni Düzen”
Koray Doğan Urbarlı, Türkiye Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü
11.45 – 12.15⎢Soru Cevap
12.15 – 12.45 ⎢“Küresel İklim Rejimi Olgunlaşırken Türkiye Ne Yapmalı?”
Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı, İstanbul Teknik Üniversitesi, IPC-Mercator 2020-2021 Fellow
12.45 – 13.00 ⎢Soru Cevap
Moderatör: Sevil Acar, Boğaziçi Üniversitesi
13.00 14.00 ⎢Öğle Arası
14:00 – 16:30 II. Oturum
“Covid-19 Döneminde Neden Yeşilli Morlu Ekonomiler?”
14:00 – 14:30⎢“Feminist Yeşil Yeni Düzen İçin Bir Araç Olarak Bakım Geliri”
Stefania Barca, Universidade de Coimbra, Portekiz
14.30 – 15.00⎢ “Covid-19 Döneminde Bakım Ekonomisi ve Toplumsal Cinsiyet Uçurumları”
Prof. Dr. İpek İlkkaracan, İstanbul Teknik Üniversitesi
15.00 – 15.30 ⎢Ara
15.30 – 16.30 ⎢Soru Cevap
Moderatör: Gökçe Yeniev, Boğaziçi Üniversitesi
15 Kasım 2020, 2. Gün
13:00 – 16:30 III. Oturum
COVID-19 Türkiye ve Dünya Ekonomilerini Nasıl Etkiledi? Neler olabilir?
13.00 – 13.30 ⎢“Covid-19 Sonrası Türkiye Ekonomisinde Gelir Dağılımındaki ve Yoksulluktaki Olası Etkiler”
Doç. Dr. Ayşe Aylin Bayar, İstanbul Teknik Üniversitesi
13.30 – 14.00 ⎢“COVID-19 Salgınının Türkiye Ekonomisine Etkileri ve Politika Alternatiflerinin Değerlendirilmesi”
Prof. Dr. Ebru Voyvoda, Ortadoğu Teknik Üniversitesi
14.00 – 14.30 ⎢Ara
14.30 – 15.00 ⎢“COVID-19 ve Küreselleşmenin Geleceği”
Prof. Dr. Ayça Tekin Koru, TED Üniversitesi
15.00 – 16.00 ⎢Soru Cevap
Moderatör: Prof. Dr. Begüm Özkaynak, Boğaziçi Üniversitesi
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…