Kategoriler: Uncategorized

1 Eylül – 7 Eylül 2014

Rusya askeri birliklerinin saldırısıyla Ukrayna güçleri savunmaya geçti. Rusya başkanı Vlademir Putin’in ateşkes önerisine rağmen çatışma devam etti. Putin’in Ukrayna’ya önerisi Rusya tehdidinde olan Doğu Avrupa ülkelerini koruyacak bir acil müdahale gücü kurulmasının görüşüleceği NATO görüşmesinden hemen önce geldi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Herman Van Rompuy’un yerine Avrupa Liderler Zirvesi’nin başkanı seçildi. Italya Dışişleri Bakanı Federica Mogheri’ni AB dış işleri yüksek temsilcisi seçildi.

Polonya Başbakanı Tusk Brüksel’e gidince başbakanlığı Ewa Kopacz devralacak. Gelecek dönem yerel seçim ve önümüzdeki sene genel seçimler için kendisini zorlu bir görev bekliyor.

Almanya Saksonya’da Euro’ya karşı Almanya’nın Alternatifi partisi %10 oy ile ilk defa Alman devlet parlamentosuna girdi.

Çin Hong Kong’un baş yönetici seçimlerine kısıtlama getirdi. Adaylar açık adaylıkla değil kapsamlı bir temsili komiteyle seçilecekler. 2017’deki gelecek seçimler uluslararası oy kullanımıyla yapılacak. Son zamanlarda Hong Kong’da Pekin yanlısı ve karşıtı birçok protesto yapılmaktaydı.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in istifasını isteyen sokak protestoları şiddetlenince parlamento olağanüstü toplandı. Bu sırada ordu Haziran’dan beri devam eden operasyonla 910 Taliban militanını öldürdüğünü açıkladı.

Hindistan başbakanı Nerandra Modi Japonya başbakanı Shinzo Abe ile görüştü. İkili temiz enerji, savunma ve altyapı için anlaşmalar imzaladı. Japonya önümüzdeki beş yıl boyunca Hindistan’a 35 milyar dolar yatırım yapmaya söz verdi.

El Kaide lideri Eymen el Zevahiri Güney Asya’daki operasyonlarını Hindistan’la genişleterek İslami Devlet’in doğuşunu karşılamak istediğini söyledi.

IŞİD Steven Sotloff adlı ikinci Amerikan gazetecinin de kafasını keserek öldürdü. Sotloff Suriye’de kaçırılmış ve bir yıl kadar tutsak tutulmuştu. IŞİD bir sonraki sefer İngiliz bir rehineyi öldürmekle tehdit etti.

Amerikan güçlerinin desteklediği Irak ordusu, Şii ve Kürt militanları Irak’ın kuzeyinde Amerli kentinde IŞİD’in üç aydır tuttuğu kuşatmayı kırdı.

Libya hükümetinin Tripoli’nin kontrolünü Libya Doğuşu adlı İslamcı militanlara kaybetti gibi görünüyor. Başkent’in düşmesi ülkenin parçalanmasını hızlandıracaktır. Libya’nın ikinci büyük şehri Benghazi’de de ölümcül çatışmalar devam ediyor.

İsrail Batı Şeria’nın işgal edilmiş topraklarında 400 hektar alana el koyma planını açıkladı. Bu topraklar Bethelem yakınında büyük bir yerleşim yerinin girişine denk geliyor. Amerika ve Avrupa Birliği planı kınadı ve Filistin’le barış konuşmalarını baltalayacağını söyledi.

Nijerya’da cihatçı Boko Haram Borno eyaletinin ikinci büyük şehrini de alarak eyalet başkenti Maiduguri’yi tehdit etmeye başladı. Maiduguri’de bir milyon kişi yaşıyor.

Suudi Arabistan’da liberal internet forumu kurucusu Raif Badawi’ye İslam’a hakaretten verilen ceza onaylandı. Badawi 10 yıl hapis cezasından sonra 10 yıl seyahat yasağı, bin kırbaç, 226 bin dolar para cezası ve medya yasağı aldı.

Ebola virüsü Senegal’de de görüldü. Amerikalı yetkililere göre virüs batı Afrika’da da yayılıyor.

Brezilya’nın ekolojist adayı Marina Silva’nın başkanlık seçimlerinde şansı artıyor. (ÖK)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi