Toplumda ayrımcılık ve damgalanmaya uğramalarının azaltması hatta ortadan kaldırılması, şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma,
Sağlık Bakanlığının 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamaya göre, HIV enfeksiyonu 1980’li yıllardan beri tüm dünyada görülürken, bulaşma yolu ise en sık korunmasız cinsel temas, ikinci olarak ise damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile oluyor.Açıklamada, bu hastalığın önlenebilir olduğu belirtilerek, “HIV enfeksiyonu, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmaktadır. Bununla birlikte uygulanan ilaç tedavisi bulaşıcılığı da engellemekte, HIV(+) anne ve babadan, HIV(-) bebek doğabilmektedir. Ancak hastalığın aşısı bulunmamaktadır” ifadeleri kaydedildi.
TTB Uzmanlık Dernekleri Federasyonunun Yayınladığı bilgi notuna göre de tedavi ve hastalanmış kişilerin korunmasına ilişkin uygulamaların en büyük güçlüğü pahalı oluşları.Hem Sağlık bakanlığının hem de TTB’nin açıklamalarında HIV /AIDS ile mücadelenin en etkili yolunun korunma önlemlerini uygulamak olduğuna vurgu yapıldı.Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımının, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollu olduğu bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı.
Ayrımcılık ve damgalanmaya karşı korumak için hastaların kimliği kesinlikle gizleniyor
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Hastaların kimliklerinin üçüncü kişilerle kesinlikle paylaşılmadığı, ayrımcılık ve damgalanmaya uğramamaları için bildirimlerin kodlu olarak yapıldığı vurgulandı.Ayrıca “Bakanlığımıza 1985’den 2013 yılı Kasım’a kadar toplam 7 bin 50 kişi HIV(+) bildirimi yapılmıştır. Vakaların yaklaşık yüzde 73’ünü erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 40-49 yaş arasındaki kişilerdir. Ülkemizde bildirimi yapılan HIV(+) vakaların yaklaşık yüzde 17’si yabancı uyrukludur. Ülkemizde bulaşma en sık cinsel yolla olmaktadır. Ülkemizde HIV ile enfekte kişilerin tedavileri, sosyal güvence kapsamında karşılanmaktadır. Sağlık sigorta kapsamında olmayan HIV/AIDS hastalarına sosyal durumları uygunsa yeşil kart sağlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Bakanlığın, akademik çevreler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içinde olduğu belirtildi. HIV/AIDS konusunda toplumsal duyarlılığın artırılması, vatandaşların HIV/AIDS hastalığının bulaşma yolları ve sağlıklı cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi, kişilerin toplumda ayrımcılık ve damgalanmaya uğramalarının azaltması hatta ortadan kaldırılması, şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmeleri için Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezlerinde ücretsiz danışmanlık ve test hizmetlerinin sürmekte olduğu bildirildi.
Haber:Yeşil Gazete
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…