Kategoriler: Kültür-Sanat

Yunus Nadi Öykü Ödülü Gaye Boralıoğlu’nun, “Mübarek Kadınlar”ına

Her yıl Cumhuriyet gazetesinin kuruluş yıldönümü 7 Mayıs’ta dağıtılan ve bu sene 70’incisi düzenlenen Yunus Nadi Ödülleri’nin bu yıl öykü dalında kazananı “Mübarek Kadınlar” kitabıyla Gaye Boralıoğlu oldu.

Roman, öykü, fotoğraf, şiir, karikatür ve sosyalbilimler olmak üzere altı dalda sekiz ödülün verildiği “Yunus Nadi”de diğer kategorilerin kazananları perşembe günü duyurulacak.

Boralıoğlu kitabın yayımlanmasından sonra yaptığı söyleşide kitabın adına atıfla, “Nedir onları mübarek yapan” sorusuna: “Çocukluğumda babamın ağzından duymuşumdur bu sözü sık sık; babaannem için kullanırdı. Babaannem hınzır bir kadındı, şaşırtıcıydı. İnsanın damarına basmayı iyi bilirdi. Bu yüzden de bazen eğlenceli olurdu bazen zorlu. Kitaptaki öyküler geniş bir yelpazede sıralanmış kadın öyküleri. Pilavcının karısı da var, komşu abla da, gizlenmiş bir dinsel kimlik de. Bütün bunları bir arada tutan bir tanımlama oldu mübareklik. Hem şaşırtıcı, beklenmedik anlamıyla hem de kutsal anlamıyla. Kutsal ama dini inancı yüzünden değil de, bir biçimde ötekileştirilmiş, zulüm görmüş, gerçek kimliğini gizlemek zorunda kalmış, mücadele etmiş ve bu yüzden de kutsallığı hak etmiş kadınlar.” şeklinde yanıt vermişti

(Radikal)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi