Yunanistan’da krizin faturası doğaya kesiliyor

Çevreci Grigoris Gourdomichalis bir soğuk Atina gecesinde, başkenti çevreleyen tepelerdeki ormanlık alanda dolaşırken, yasadışı olmasına rağmen ağaç kesen birini rastlar.

Yakalandığını anlayan adam ağlamaya başlar. İşsiz olduğunu, karısı ve dört çocuğu ile yaşadıkları evde artık ısınmak için yakıtları kalmadığını ve evlerini sıcak tutmak için ağaç kesmek zorunda kaldığını söyler.

Atina’nın Egaleo semti çevresindeki ormanlık araziyi korumakla görevli Atina Belediyeler Birliği’nin yöneticisi olan Gourdomichalis, zor bir karar olsa da adamın odunlarla beraber gitmesine izin verdiğini söylüyor.

Yerel otoriteler, krizin vurduğu ülkede kış aylarında yüz binlerce ağacın parklardan, bahçelerden ve ormanlık alanlardan kaybolduğunu belirtiyor. Sebep olarak da, ekonomik krizin pençesinde fakirleşen halk için elektrik ve akaryakıt ile çalışan ısınma sistemlerinin çok pahalı gelmesinden ötürü, insanların sobaya dönüş yapmış oldukları gösteriliyor.

Kış aylarının sertleşmeye başladığı günlerde yok olmaya başlayan ormanların ardındaki şehirlerden yükselen sisten de bu durumu anlamak mümkün.

2012 yılı içinde yasadışı ağaç kesimi vakalarında büyük bir artışınyaşandığını söyleyen çevreci gruplar, çevre bakanlığının elinde 3000’den fazla davanın bulunduğunu ve 13,000 ton kadar da yasadışı kesilmiş oduna el konulduğunu söylüyor.

Bu denli bir ağaç katliamını en son 1940’larda, Nazi işgali sırasında gören ülkede, bütçe kesintileri ve ekonomideki durgunluk yakın geçmişten gelen kötü anıları canlandırmışa benziyor.

Yetkililer, çıplak gözle görünen sisin içinde solunan zehirli havaya karşı, arasında diğer fosil yakıtlara sübvansiyon vermenin de dahil olduğu, farklı “kirliliği azaltım” stratejilerini tartışıyor.

Yunanistan Çevre Bakanı, Noel Günü yaptığı açıklamasında, Atina’nın en büyük banliyösü olan Maroussi’de solunan havanın AB standartlarınca kabul edilen değerlerden iki katı daha kirli olduğunu söylemişti.

Atina Hastalık kontrol ve Önleme Merkezi’nde çalışan memur Stefanos Sapatakis “Ekonomik krizin pençesindeki neredeyse her Yunanlı’nın biraz ısınabilmek için, eski mobilyalardan, kitaplara kadar ellerine geçen her şeyi sobaya atabilecek bir durumda olduğunu söylüyor.

Sapatakis, bu durum sonrasında ortaya çıkan sisin, başta yaşlılar, çocuklar ve astım hastaları olmak üzere, birçok insanın sağlına doğrudan etki ettiğini belirtiyor. Sapatakis yaşanılan durumu, savaş sonrası İngiltere’sinin Başkenti Londra’yı etkisine alan ve 4,000’den fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan ölümcül sisten sonra yetkililerin soba yakmayı yasakladığı 1952 kışına benzemesinden korktuğunu itiraf ediyor.

Kış, Yunanistan’ın kuzeyinde ise, Güneyin Akdeniz ikliminden farklı olarak, Orta Avrupa’yı etkisine almış olan dondurucu hava dalgası içerisinde sürmekte. Gelen bilgilere göre, derslikleri sıcak tutmanın mümkün olmadığı okullarda geçici bir süre derslere ara vermenin mümkün olabileceği konuşuluyor.

Yunanistan’ın Türkiye ve Bulgaristan’la sınır bölgesindeki Orestiada kasabasındaki yerel yüzme takımı, valinin okulları sıcak tutmak için havuzdan feragat etmek zorunda kalması nedeniyle, haftada üç ya da 4 defa komşu Türkiye’ye geçip antreman yapmaya başladı. Bir dayanışma ruhunun hakim olduğu Edirne’de, Orestiada’lı gençlerin antreman yapmaları için herhangi bir ücret de alınmıyor.

Kış soğunda sıcak bir yer bulma mücadelesi aynı zamanda trajik sonuçlarda doğuruyor. Geçtiğimiz aralık ayında Kuzey Yunanistan’daki Mesoropi köyünde yaşları 5,7 ve 15 olan üç kardeş sobadan çıkan yangın sonucu hayatını kaybetti. Hızlıca etrafı saran alevler evin çökmesine neden olurken, geride kalan 7 kardeş, anne ve babaları ile hayatlarını zor kurtarmıştı.

Yaşanan dram Yunanistan’da şok etkisi yaratırken, kemer sıkma paketleri dolayısıyla akaryakıt ve elektrik fiyatlarındaki artışın karşı olduğunu sıkça dile getiren Muhalefet Partisi Syriza tarafından sertçe eleştirildi.

Syriza partisi sözcüsü Panos Skourlitis yaptığı açıklamasında, “Kemer sıkma paketlerinin Yunanistan’ı, ormanlarını yakmaya, yok etmeye ve bir sis bulutu içerisinde yaşamaya mahkum ediyor” dedi.

(WallStreet Journal, Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Perseid meteor yağmuru geliyor: Bu yıl dileklerimiz katledilmek istenen dostlarımız için

Meteor yağmurlarının en haşmetlisi olan Perseid, bu yıl Türkiye'nin çeşitli illerinde yine çeşitli etkinlik ve şenliklerle topluca izlenecek.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Çanakkale’de ihaleye açılan 36 JES alanı için yalnızca bir talip çıktı

Çanakkale İl Özel İdaresi'nin 24 Temmuz'da ihaleye açtığı 36 Jeotermal enerji alanından yalnızca biri kiralandı. Sivil toplum temsilcileri ve halk, bölgede daha fazla JES istemediklerini belirterek ihalelerin iptalini talep etti.

Denizin derinliklerinde keşfedilen ‘karanlık oksijen’ araştırmacılara hayatı sorgulattı

Pasifik Okyanusu'nun güneş görmeyen derinliklerinde bulunan tuhaf şekilli nodüllerin fotosentez yapmadan oksijen ürettiği keşfedildi. Araştırmacılar, canlı yaşamının başlangıcına ve evrimine dair süregelen anlatıları sorgulamamız gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR