Kategoriler: DünyaManşet

Yunan halkı kreditörlere kapıyı gösterdi: “OXI”

Yunanistan halkı, kreditörlerin nakit akışı için öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesine ilişkin kararı referandumda oyladı. Yüzde 90’ı açılan sandıktan %61,5 oranında “Hayır” kararı çıktı.

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Euro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı’nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk “evet” ya da “hayır” dedi.

Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40’ının sandığa gitmesi gerekiyordu.

Buna göre yüzde 90’ı sayılan oyların oranı şöyle:

Hayır oyu: Yüzde 61,5

Evet oyu: Yüzde 38,5

Atina’daki Sintagma Meydanı’nda hükümet destekçileri kutlamalara başladı.

Yunanistan müzakerecisi Euclid Tsakalotos sonuçların netleşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Paralel para birimi basmayı düşünmüyoruz. Zaten onların da bizi euro’dan atacaklarını düşünmüyorum. Onlarla bu gece itibariyle görüşmeye hazırız” derken İçişleri Bakanı Panos Skurletis, “Halkımız gurur duymalı. Hükümetimiz Avrupa’daki müzakerelere eli güçlü bir şekilde gidiyor.” şeklinde konuştu.

Podemos’tan ve HDP’den mesaj

Podemos’un lideri Pablo İglesias da, Twitter hesabından Atina’daki kutlama görüntülerini paylaşıp “Yunanistan’da demokrasi kazandı” diye yazdı.

HDP Genel Merkezi Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Eşitlikçi, adil ve özgürlükçü bir dünyanın her zamankinden daha yakın olduğuna dair inancı pekiştirenlere selam!” dedi.

SYRIZA ne diyor?

SYRIZA’nın lideri ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras IMF ile görüşmeler sonrasında, “Ya anlaşma istemiyorlar ya da başka çıkarlara hizmet ediyorlar” demişti.

Referandumda ‘Hayır’ oyu vereceklerini belirten ve bu yönde referandum çalışması yapan Syriza hükümetinin yaptığı ‘Hayır’ mitingine de birçok sol grubun yanı sıra binlerce Yunanistanlı destek vermişti.

(IMC Tv)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi