Kategoriler: ManşetYeşillerden

Yeşiller Partisi Eş Sözcülerinden CHP’ye ziyaret

Kuruluşları İçişleri Bakanlığı’nın gerekli evrakları teslim etmediği için 272 gündür hukuksuz bir şekilde engellenen Yeşiller Partisi’nin eş sözcüleri Emine Özkan ve Koray Doğan Urbarlı, CHP temsilcileriyle görüştü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile yapılan görüşmede Yeşiller Partisi’nin hedefleri ve kurulma sürecinde yaşadıkları hak ihlalleri konuşuldu.

Emine Özkan Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada 17 Haziran Perşembe günü sabah saatlerinde gerçekleşen toplantıyı “oldukça verimli bir görüşmeydi” sözleriyle nitelendirdi.

Hak ihlali Meclis’e taşınacak

Toplantıda konuşulan konular hakkında bilgi paylaşan Özkan, “Partiden, partiyi neden kurduğumuzdan ve yapımızdan bahsettik. İklim ve çevre meselelerine dayalı siyasi anlayışın kurumsallaşmasına ihtiyaç olduğundan söz ettik” dedi.

Partinin kuruluşunun engellenmesinin de gündeme geldiğini dile getiren Özkan, Kılıçdaroğlu’nun “Biz milletvekilleri aracılığıyla Meclis’te soru önergesi verelim. Gerekirse İçişleri Bakanlığı’na bir heyet gönderelim” diyerek bu hak ihlaline karşı yanlarında olacaklarının sözünü verdiğini aktardı.

Kılıçdaroğlu: Ekolojik haklar programa dahil edildi

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı ise yaptığı açıklamada görüşmenin diğer bir önemli maddesinin Kılıçdaroğlu’nun ekolojik hakları parti programına dahil ettiklerini vurgulaması olduğunu söyledi.

CHP tarafından yayınlanan İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nin 10’uncu maddesinde “Gelecek nesiller için Ekosistem Hakkı’ korunacaktır” ifadeleri yer alıyordu. Urbarlı, Kılıçdaroğlu’nun “Bütün partiler programlarına ekolojiyi dahil etmeye başladı. Ancak sizin bu konuyu merkeze alarak ilerliyor olmanız oldukça önemli” dediğini aktardı.

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Urbarlı görüşmenin genel anlamda olumlu geçtiğini ve ilerleyen günlerde diğer siyasi partilerle de bir araya geleceklerini söyledi.

Parti kuruluşu 272 gündür engelleniyor

Yeşiller Partisi kuruluşlarını bildirmek amacıyla 21 Eylül’de Siyasi Partiler Kanunu’nun 8’inci Maddesi’nde talep edilen belgeleri İçişleri Bakanlığı’na teslim etti.

Ancak İçişleri Bakanlığı “alındı belgesi” vermeyerek partinin tüzel kişilik kazanmasını sekteye uğrattı.  Partinin kurucu üyeleri ve avukatlarının defalarca telefonla ve bakanlık binasına giderek yetkililerle görüşme talebi, CİMER üzerinden yaptığı başvuru ve resmi yazışmalar yanıtsız kaldı.

Açılan dava reddedildi

Bu durumu yargıya taşıdıklarını aktaran Emine Özkan, İdari Mahkeme’de açtıkları davanın reddedildiğini ve kendilerinin Asliye Mahkemesi’ne yönlendirildiğini söyledi.

Asliye Mahkemeleri’nin tüzel kişilerin davalarına baktığını hatırlatan Özkan, “Bizim sorunumuz da zaten bu tüzel kişiliğin kazanılmasının engellenmesi. O yüzden bizde kararı temyize gönderdik” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı’nda görevli iki bürokrat hakkında da ‘görevi ihmal’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Özkan,  buna karşı verilen takipsizlik kararına da itiraz ettiklerini aktardı.

“Hukuki olarak beklentimiz kalmamış durumda” diyen Özkan, iç hukuk yolları tükendikten sonra Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini söyledi.

Paylaş
Yazar:
Elif Ünal