Kategoriler: İklim KriziManşet

‘Yeni Güney Galler’deki ormanlar, önümüzdeki on yıllarda net karbon yayıcı hale gelebilir’

NSW Doğal Kaynaklar Komisyonu, Perrottet hükümetini, eyalet ormanlarının sağladığı faydaların bozulmakta olduğu ve “büyük bir müdahale” olmaksızın bozulmaya devam edeceği konusunda uyardı. Aralık ayında yayınlanan rapor , hükümeti “her zamanki gibi işleyen yönetim yaklaşımları ve reaktif politika kararları almaktan” kaçınmaya çağırıyor ve bunun “en iyi ihtimalle optimumun altında sonuçlara veya en kötü senaryolarda ekosistem ve endüstrinin çökmesine” yol açacağını söylüyor.

Kamu ve özel arazilerdeki ormanların yönetiminin önümüzdeki mart ayında yapılacak eyalet seçimlerinde gündeme gelmesi bekleniyor.

Seçimlerde yarışaca bazı bağımsız adaylar, yerli ormanlarının kesilmesine son verilmesi çağrısında bulunuyor. Ayrıca Yeşiller ve çevre gruplarından da eyaletin yüksek arazi temizleme oranını ele almak için çağrılar yapıldı.

Guardian‘ın aktardığına göre, NRC raporu, NSW Forestry Corporation’ın sertağaç veya doğal kereste bölümünün 2021-22’de büyük ölçüde kuzey kıyısındaki sel ve orman yangınlarıyla ilgili maliyetler nedeniyle 9 milyon dolar zarar ettiğini gösteren yıllık hesaplarının yayınlanmasının ardından geldi. Rapor, eyalet ormanlarının istilacı türler, nüfus ve ekonomik büyüme ile kentsel ve tarımsal arazi kullanımının yoğunlaşmasının birleşik baskıları nedeniyle artan baskı altında olduğunu söylüyor.

‘Düşüş döngüleri tetiklenebilir’

Ormanların özellikle güney kıyısındaki nehir akışının 30 yıldır azaldığı ve devam eden azalmaların “NSW’de gelecekteki su güvenliği için önemli etkileri” olacağını belirtilen raporda, 2019-20’deki benzeri görülmemiş yangınların “aykırı bir durum olarak kalmayacağı” konusunda da uyarıda bulunuluyor.

Küresel ısınma daha sık yangınları ve kuraklıkları tetiklediğinden, bu durumun ormanların  tam iyileşme kapasitesini azaltarak “orman yenilenmesi ve toprak organik karbonu gibi kilit alanlarda devam eden düşüş döngülerini” tetikleyebilme riski bulunuyordu. Raporda, “Bu durumda, ormanlar önümüzdeki on yıllarda net bir karbon yayıcı haline gelecek ve hükümetin 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde etme konusundaki temel taahhütlerini baltalayacak” deniliyor.

NRC, yangında atmosfere karışan karbonun, 10 ila 15 yıl içinde toparlanıp yenilendikçe ormanlar tarafından yeniden emileceğinin varsayıldığını ancak kaybolan karbonun ne ölçüde geri kazanabileceklerinin, ormanların tam olarak toparlanma yeteneklerine ve iyileşme döneminde daha fazla bozulma olmamasına bağlı olacağını kaydetti.

Toprak organik karbonu için, yangınlardan sonra geri kazanımın 20 yıl sonra yaklaşık %60 olduğu tahmin ediliyor, ancak bu tahmin, bu süre zarfında ek orman yangınlarını hesaba katmıyor.

Komisyon, “tekrarlanan yangınlar veya otlatma, kereste hasadı veya arazi temizleme gibi diğer tahrip edici faaliyetlerin sürmesi halinde topraktaki organik karbonun azalma döngüsü risk altında olduğunu kaydetti.

“Büyük bir müdahale” çağrısında bulunulan raporda hükümete, iklim krizi ve diğer stres faktörlerini “sistematik olarak ele almak” için kapsayıcı bir ormanlar 2050 stratejisi geliştirmesini tavsiye ediliyor.

Noel’den kısa bir süre önce NSW hükümeti , eyalet seçimlerinde Liberal partinin merkez koltuklarında yarışan bağımsız aday tehdidini savuşturmaya çalışırken, 2035’te %70’lik yeni bir emisyon azaltma hedefi açıklamıştı.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete