Bilim-Teknoloji

Yaratılışçılık İngiltere’de tartışılıyor

0

İngiltere’de aralarında Sir David Attenborough ve Richard Dawkins‘in de bulunduğu önde gelen biliminsanları, hükümeti okullarda “yaratılışçılık” görüşünün öğretilmesine ilişkin kuralları sıkılaştırmaya çağırdı.

Guardian Gazetesi biliminsanlarının “dini anlamda aşırı tutucu” çevreleri kamu fonlarıyla desteklenen okullarda, bu görüşü bilimsel teoriymiş gibi tanımlamakla suçladı.

30 kadar biliminsanı, “yaratılışçılık” ve “akıllı tasarım” gibi öğretilerin bilim dersi kapsamında olsun, olmasın öğretilmesinin kabul edilemeyeceğini belirten bir açıklamaya imza koydu.

Açıklamada “Truth in Science” ve “Creation Ministries International” adlı iki kuruluşun İngiltere’yi dolaşarak kendilerini biliminsanı gibi tanıtıp yaratılışçı görüşlerini bilim diye anlattıkları” belirtildi.

Bu anlayışlar, evrimden çok evrenin ve canlıların zeki ve bilinçli bir varlık tarafından yaratıldığını ifade ediyor.

Richard Dawkins ay başında evrim teorisinin çocuklara beş yaşından itibaren öğretilmesi gerektiğini savunmuş, hatta evrimin bir olgu olduğunu teori olarak adlandırılmaması gerektiğini dile getirmişti.

İngiltere’de ne kadar okulda yaratılışçılığın öğretildiğine ilişkin belli bir veri bulunmuyor.

Ancak Eğitim Bakanlığı, tüm okullların geniş ve dengeli bir eğitim öğretim müfredatı izlemesi gerektiğini, ancak yaratılışçılığın bilimsel bir olgu gibi öğretilemeyeceğini bildirdi.

2009 yılında Ipsos Mori şirketinin yaptığı bir araştırma İngiltere’de yetişkinlerin yarıdan fazlasının “akıllı tasarım” ve “yaratılışçılık” kavramlarının bilim derslerinde evrimle yan yana öğretilmesi gerektiğine inandığını göstermişti.

Guardian aktardığına göre bu oran, ABD’dekilerden dahi yüksek. (BBC Türkçe)

You may also like

Comments

Comments are closed.