Editörün SeçtikleriEkolojik YaşamManşetYeşil Gazete TV

Akgün İlhan ile İstanbul’un musluk suyu: Rahatlıkla içebilirsiniz

0

Yeşil Gazete TV‘ye konuk olan Su Yönetimi Uzmanı Dr. Akgün İlhan, İstanbul’da musluk suyunun içilebilirliğine ve temiz suya erişime dair sorularımızı canlı yayında yanıtladı.

İstanbul‘da şebeke suyunun içilebilir olduğunu söyleyen İlhan, yıllardır şebeke suyu içtiğini de belirterek, bu suyu daha lezzetli hale getirmek için önerilerini de izleyicilerle paylaştı.

Ancak çeşme suyunu içebilmek için insanların kendi bna ve dairelerindeki su borularını kontrol etmesinin önemini de vurguladı.

İzleyicilerin arıtma sistemlerine dair sorularının yanıtlandığı yayın boyunca suyun lezzetinin değil, içeriği ve kalitesinin önemli olduğu da sık sık vurgulandı: “Çeşme suyunda lezzet gerçekçi bir beklenti değil.”

Ambalajlı sudaki mikroplastik kirliliği şebeke suyundakine göre iki kat daha fazla

Yayında, izleyicilerin soruları üzerinden ambalajlı su ve şebeke suyunun içeriği de karşılaştırılırken, insanların neden şebeke suyuna karşı önyargılı olduğu da tartışıldı.

Akgün İlhan, İSKİ’nin işinin uzmanı ve özenli bir kurum olduğunu vurgularken, insanların kafasındaki ‘kötü’ referansları silmekve şebeke suyuna güveni yeniden sağlamak için son zamanlarda yeni çabalara giriştiklerini de anlattı.

İSKİ’nin kampanyası: “İstanbul’da su, musluktan içilir!”

Ambalajlı suyun karbon ayak izinin ve en son araştırmalara göre içeriğindeki mikroplastik kirliliğinin şebeke suyuna göre iki kat fazla olduğunu söyleyen İlhan, Türkiye’de pek çok insanın zaten ekonomik nedenlerle amabalajlı su içemediği için şebeke suyu içtiğine de değindi.

Türkiye’de suyun diğer ülkelere göre çok ucuz sağlandığını da aktaran İlhan, suyun arıtılarak evlere gelmesini uzun ve zahmetli bir süreç olduğunu ve bu maliyetlerin özellikle son yıllarda katlandığını da ekledi:

“‘Allahın suyunu parayla satıyorlar’ demek haksızlık olur. Suyun evlerimize kadar gelmesi ‘musluğu açtım aktı, kapattım durdu’ kadar basit değil.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.