Yargıdan Cengiz Holding’e Cennet Koyu için yeşil ışık: Otel inşaatına devam!

Yargı, Cengiz İnşaat’ın Bodrum Cennet Koyu’ndaki 180 dönümlük arazide yapımına başladığı ancak Bodrum Belediyesi kararıyla ruhsatı iptal edilen ve mühürlenen rezidans ve otel inşaatının devamına kapı araladı.

Muğla 1’inci İdare Mahkemesi, belediyenin proje ruhsatını iptal eden kararının yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararında topu Hazine’ye attı.

Muğla‘nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi Cennet Koyu Gökburun mevkisinde yapılan inşaatı, Aralık 2022 tarihinde Bodrum Belediyesi’nden alınan inşaat ruhsatı ile başlamıştı. Ruhsat, 8 Ocak 2023 tarihinde belediye tarafından iptal edildi.

Holding, ruhsat iptalini Muğla 1. Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. İtiraz Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından kabul edilerek yürütmeyi durdurma kararı verildi.

İdare Mahkemesi’nin kararında şöyle denildi:

“Her ne kadar taşınmazın özelleştirme yoluyla satışına dair işlemin Danıştay’ca iptal edildiği görülmüşse de taşınmazın eski maliki olan Maliye Hazinesi’nce adli yargıda bir tapu iptali davası açılmadığı ve bu hususta mahkemesince bir karar verilmediği (dosyada aksi yönde bir bilgi-belge bulunmadığı) anlaşılmış olduğundan, uyuşmazlık konusu taşınmazın tapu kaydının hukuk aleminde hâlen geçerliliğini muhafaza ettiği sonucuna varılmaktadır.“

Topu Hazine’ye atan mahkeme şunları ifade etti:

“Hâl böyle olunca da davalı idarece, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği düzenlemeleri uyarınca tapu idaresinin düzenlediği tapu kaydına göre işlem yapılması gerektiğinden, yolsuz tescil iddiasından hareketle daha önce düzenlenmiş yapı ruhsatlarının iptaline dair dava konusu işlemde -bu gerekçeyle sebep unsuru bakımından- hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

Belediye itiraz edecek

Bodrum Belediyesi’nin avukatı Remzi Kazmaz, otel ve rezidans inşaatının yolunu açan kararına itiraz edeceklerini duyurdu. Sözcü’ye konuşan Kazmaz, şunları söyledi: “Mahkemenin burada İdari Usulü Kanununa göre verdiği yürütmeyi durdurma kararı eksik ve hatalıdır. Konu ile ilgili açılmış ve açılması gereken davalar vardır. Bu konuda mahkeme işin esasına girmeden acele ile karar vermiştir, hiçbir detaylı inceleme yapılmamıştır bu nedenle karar hatalıdır. Bu karar ile birlikte Cennet Koyun cehenneme çevrilmesinin önü açılmış olmuştur. Bodrum’un bağrına hançer gibi saplanan bu kararın iptali için Bölge  İdare Mahkemesi’ne bugün itiraz edeceğiz.”

Aktivistler: Kurumlar gereğini yapmazsa dava açacağız

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Bodrum Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir de bu kararın da iptali ve geri alınması için her türlü hukuki mücadeleyi vereceklerini söyledi: “Bodrumlular Cennet Koyu’nun cehenneme dönmemesi için tam üç yıldır yoğun mücadele veriyor, bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.” Demir, kurumlar gereğini yapmazsa, vatandaşlar olarak onlara dava açacaklarını da belirtti.

100 villa, 101 apart, 83 suit

Özelleştirme İdaresi‘nden satın aldığı 678 bin metrekarelik arazide inşaat yapmak isteyen Cengiz İnşaat, sunduğu tanıtım dosyasına göre 409 bin metrekare büyüklüğündeki iki parsel üzerinde toplam 100 villa inşa edecek. Bulgari’nin işleteceği otel ise 101 apart ve 83 suit olmak üzere 184 odadan oluşacak.

Maliyetinin 568 milyon lira olması beklenen projenin bir bölümü 2. derece doğal sit ve 3. derece arkeolojik sit alan olan arazide yer alıyor. Projede ayrıca 1200 kişilik yedi lokanta, 300 kişilik toplantı salonu ve yüzme havuzlarının bulunacağı belirtiliyor.