Kategoriler: Türkiye

Vegan tutuklu Osman Evcan açlık grevinin 5. gününde

Vegan tutuklu Osman Evcani açlık grevinin 5. gününe girdi.

Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 1992 yılından beri tutuklu olarak bulunan ve 8 yıldır vegan olan Osman Evcan, cezaevi yönetimi tarafından kendisine sağlıklı ve temiz vegan yemek sağlanmamasını, iletişim, muayene ve tedavi hakkının engellenmesini protesto etmek adına başlattığı süresiz açlık grevine devam ediyor.

Osman’a Vegan Yemek Kampanyası tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Osman Evcan, etik ve politik sebeplerden dolayı hiçbir hayvansal ürün (et, süt ürünleri, yumurta, bal) yememekte, tüketmemektedir. Osman’ın bitkisel kaynaklı talep ettiği beslenme şekli cezaevi yönetimi tarafından uzun süredir düzenli olarak karşılanmamakta, ciddiye alınmamaktadır. Osman yazdığı mektupta, kendisine verilen yemeklerin hijyenik koşullarda yapılmadığını, yemek kaplarında yapışkan kimyasallar bulduğunu dile getirmiştir. Bunlardan dolayı Osman rahatsızlanmış, ama kendisinin doktorla görüşme isteği ise kabul edilmemiştir.

Osman’ın cezaevinde yaşadığı sorunları ifşa etmek ve Osman’la dayanışmak için, Eylül ayında, internet üzerinden “Osman’a Vegan Yemek” adlı bir kampanya başlatıldı. Kampanyanın ilk ayında üç yüzü aşkın imza toplanıp, onlarca destek mesajı alındı ve bu imzalar ve mesajlar, hem Osman’a, hem de cezaevine iletildi. Bu kampanya ile ilgili detaylara osmanayemek.tumblr.com adresinden ulaşılabilinir.

Her insanın vegan yiyeceğe ulaşma hakkı vardır ve beslenme, insanın temel haklarından biridir. Bu hak, Osman Evcan’a cezaevi yönetimi tarafından sağlanmamakta, ayrıca taleplerinden ötürü kötü muameleye maruz kalmaktadır. Osman’a Vegan Yemek Kampanyası’nı yürütenler olarak, temel insan haklarından biri olan beslenme, iletişim ve sağlığa erişim hakkının, Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi yönetimi tarafından, Osman Evcan’a sağlanmasını talep ediyoruz.”

Asiye Evcan: “Sadece su alıyor.”

Konuyla ilgili olarak önceki gün Osman Evcan’ın kızkardeşi Asiye Evcan da şu açıklamayı yapmıştı.

“Samsun’dan merhabalar..! Ben vegan Osman Evcan’ın kızkardeşiyim. Öncelikle bu dayanışmada bizi yalnız bırakmayan ve emeği geçen siz saygıdeğer ve değerli ülkemin bu güzel insanlarına, tüm duyarlı paylaşımcı arkadaşlara, canlara,dostlara ben ailem ve vegan olan abim Osman Evcan adına teşekkürlerimi iletmek dileğiyle saygıyla selamlıyorum..!

Evet canlar..! 3 Kasım’da ben, annem, yurtdışından gelen büyük abimizle birlikte Kırıkkale’de bayram açık görüşü yaptık. Bundan Osman abim çok mutlu oldu. Konuşma esnasında 4 Kasım cuma günü süresiz açlık grevine gideceğini söyledi. Bununda başka bir yolu olmadığını belirtti. Hiçbir sorunu çözülmemiş. Sağlık sorunları olduğunu kendisinde (hemoroid) bulunduğunu bunun zaman zaman kanama yaptığını, doktorun çözümün kesin ameliyatlık durumun sözkonusu olduğunu belirttiği halde buna imkan verilmediğini açık görüş esnasında söyledi. Evet bugün bayramın birinci günü. Telefon görüşmemiz de bugüne denk geldi. Az önce kendisiyle telefonda görüştüğüm de bugünde dahil olmak üzere açlık grevinin 3. günün de olduğunu, sadece su aldığını, şeker kullanmadığını belirtti. Süresiz açlık grevi olduğundan bu durumu sizlerin ilgili olan tüm yerlere kurum ve kuruluşlara bildirmenizi söyledi. Herşey için teşekkürlerimizi iletir, iyi bayramlar dileriz. ”

Melda Onur: “Osman Evcan’a psikoloji baskı var.”

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, 27 Eylül 2011 tarihinde cezaevi koşullarına dair verdiği yazılı soru önergesinde, Osman Evcan’ın durumunu Adalet Bakanı’na sormuştu. Onur’un yazılı soru önergesine Adalet Bakanlığı’ndan hala cevap verilmedi. 14 Ekim 2011 tarihinde, Osman Evcan’a ziyaret eden ve cezaevi yönetimiyle görüşen Onur “Evcan belli bir felsefeye, belli bir etiğe dayalı bir yaşam stili benimsemiş. Bu yaşam stilinin benimsenmesini istiyor. Kendisine karşı bir psikolojik baskı var. Bunun işkenceye dönüştürülmemesini istiyor. Bunlar cezaevindeki sağlık koşulları, dilekçe, doktora ulaşabilme ve beslenmeye dönük talepler.” diye açıklamada bulunmuştu.

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi