Kültür-SanatManşet

Turgut Özakman’ın “Deli Bayramı” Erzurum Devlet Tiyatrosu’nda

0
​Deliler Bayramı - Erzurum Devlet Tiyatrosu - 2016

Erzurum Devlet Tiyatrosu, 2016/2017 tiyatro sezonunu, Levent Aras’ın müdürlüğünde, 13 Ekim Perşembe günü saat 19:30da, 12 Aralık 1997 yılından beri kullandığı Erzurum DT Sahnesi elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangınla bu yıl 1 Nisan günü kül olduğu için, perdesini, Sağlık İl Müdürlüğüne ait Çok Amaçlı Eğitim salonunda,Turgut Özakman’ın (1 Eylül 1930, Ankara – 28 Eylül 2013, Ankara) 1987 yılında, “kabare” türünde yazdığı “Deli Bayramı” adlı oyunu ile açıyor.

Deliler Bayramı - Erzurum Devlet Tiyatrosu - 2016

Deliler Bayramı – Erzurum Devlet Tiyatrosu – 2016

Oyun, Orhan Kola’nın dramaturjisi, Selim Cinsli’nin sahne tasarımı, Ceren Karaman’ın giysi tasarımı, Şükrü Kırımlıoğlu’nun ışık tasarımı, Gürkan Çakıcı’nın ışık tasarımı, Derya Kılıç’ın dans ve hareket düzeni, Hakkı Melih Karaman/Gülsüm Yalçın’ın reji asistanlığı, Özge Arslan Okumuş’un reji yardımcılığı ve Hakan Alkan’ın rejisi ile sahneleniyor.

38

Oyunda, Abdullah Arif Atalay, Ali Okumuş, Taner Köse, Hakkı Melih Karaman, Alev Mercan, Samet Talayman, Ömer Menteşe, Özlem Millici, Fazıl Aksakal, Gülsüm Yalçın, Oğuzhan Vartolioğlu rol alıyor.

Oyunun Konusu

Bazen öyle şeylerle karşılaşırız ki bir anda bütün dengemiz altüst oluverir. Bunalıyoruz, sıkılıyoruz ve ister ekonomik ister duygusal, tonlarca baskının etkisinde çırpınıp duruyoruz. Dayanabilirsek ne âlâ. Bazen de sigortalar atıyor, Boynumuzda da bir yafta: “Deliler…” Ama deli kim, akıllı ne? İçerdekiler mi, dışardakiler mi?

Oyunun Kadrosu

Turgut Özakman

Turgut Özakman

Yazan : Turgut Özakman
Yöneten : Hakan Alkan
Ynetmen Yardımcısı : Özge Arslan Okumuş
Dramaturji : Orhan Kola
Sahne Tasarımı : Selim Cinsli
Giysi Tasarımı : Ceren Karaman
Işık Tasarımı : Şükrü Kırımlıoğlu
Oyun Müziği : Gürkan Çakıcı
Dans ve Hareket Düzeni : Derya Kılıç
Asistanlar : Hakkı Melih Karaman/Gülsüm Yalçın
Sahne Amiri : Orhan Kola
Kondivit : Selçuk Yılmaz
Işık Kumanda : Enes Özgeriş
Suflöz : Özge Babaoğlu
Sahne Makinisti : Ayhan Çoban
Aksesuar Sorumlusu : Oğuzhan Kutlu
Perukacı : Kamil Ahucan Özbek
Sahne Kostümcüsü : Serab Kurt/Metin Yarluğ

Oynayanlar

Abdullah Arif Atalay
Ali Okumuş
Taner Köse
Hakkı Melih Karaman
Alev Mercan
Samet Talayman
Ömer Menteşe
Özlem Millici
Fazıl Aksakal
Gülsüm Yalçın
Oğuzhan Vartolioğlu

Oyun Takvimi

13 Ekim Perşembe – 19:30 – Sağlık İl Müdürlüğü Çok Amaçlı Eğitim Salonu
20 Ekim Perşembe – 19:30 – Sağlık İl Müdürlüğü Çok Amaçlı Eğitim Salonu
21 Ekim Cuma – 19:30 – Sağlık İl Müdürlüğü Çok Amaçlı Eğitim Salonu
22 Ekim Cumartesi – 19:30 – Sağlık İl Müdürlüğü Çok Amaçlı Eğitim Salonu
27 Ekim Perşembe – 19:30 – Sağlık İl Müdürlüğü Çok Amaçlı Eğitim Salonu
28 Ekim Cuma – 19:30 – Sağlık İl Müdürlüğü Çok Amaçlı Eğitim Salonu
29 Ekim Cumartesi – 1930 – Sağlık İl Müdürlüğü Çok Amaçlı Eğitim Salonu

Erzurum Devlet Tiyatrosu Müdürü Levent Aras’ın Erzurum Devlet Tiyatrosu ile ilgili açıklaması

“Tüm Erzurum, çalışanlarımız, ekibimiz, değerli seyircimiz bugünü bekliyorduk. O elim kazadan sonra hepimiz bugüne ulaşmak için yoğun bir çaba harcadık. Devlet tiyatrosu olarak 13 Ekim’de, balonlarla, bayraklarla bir gala yapacağız. 20 Ekim’de seyirciyle buluşuyoruz. Biletler hemen satılmaya başlandı. Komedi bir oyunu ve büyük eser ile sahnemizi açıyoruz. Bir önceki yerimiz kiraydı. Burada kirada değiliz. Sağlık İl Müdürümüz Serhat Vançelik bize burayı tahsis etti. 4 gün onlar kullanacak geri kalan günler biz kullanacağız. Ankara’dan gelen DT’nin teknik ekibi ve buradaki bizim ekibimizle konferans salonunu tiyatro salonu haline getirdik. Yüklü miktarda para harcadık. Burası hem sağlığa, hem devlet tiyatrosuna ve diğer devlet kurumların açıktır. Oyunu oynadıktan sonra dekorun toplanması iki saatimizi alıyor, toplayıp depomuza götüreceğiz. Bizim tiyatro eğitiminde şöyle bir söz vardır: Tiyatro salonu her yere dönüşebilir ama her yer bir tiyatro sahnesi değildir. İnternetten biletler satışa sunulur sunulmaz alınmaya başlandı. Erzurum seyircisi her zaman kapalı gişe oynattı bizi. Hala aynı ilgiyi bekliyoruz. Burası inşaat halindeyken Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin sahnesinde, idari binamızda, düğün salonunda provalarımızı yaptık. Yanan binada koltuk sayısı 238’di burada 226. 12 kişiden af diliyorum huzurunuzda. 2 yıl süre ile burayı kullanacağız. Rektörlüğün tahsis ettiği arazi kültür merkezi haline dönüşene kadar burada olacağız.”

“Deli Bayramı” İlk olarak 1987 yılında “Deliler” adı ile Altan İrtel’in müzikleri, Acar Başkut’un sahne ve giysi tasarımı, Selçuk Borak’ın koreografisi ve Zeki Alasya’nın rejisi ile “Deliler” adıyla Devekuşu Kabare tarafından sahnelenmişti.

Oyunda, Metin Akpınar, Zeki Alasya, Nevra Serezli, Nezih Tuncay, Sema Yunak, Ali Yalaz, Selim Naşit Özcan, Demet Akbağ, Suat Sungur, Tunç Özdil, Mustafa Uzunyılmaz, Özdemir Çiftçioğlu rol almıştı.

Devekuşu Kabare Dans Gurubunda, Yonca Evcimik, Mine Gül, Esin Akdoğan, Melis, Kaya Yüce, Serdar Şekür, Melih Çardak, Nail Kavlakoğlu yer almıştı.

Oyun daha sonra, 2007/2008 tiyatro sezonunda, Medine Yavuz’un sahne tasarımı, Mihriban Oran’ın giysi tasarımı, Rahmi Özan’ın ışık tasarımı, ren Nalcı/Kazım Güçlü’nün reji asistanlığı, Ömer Naci Topçu’nun reji yardımcılığı ve Tayfun Orhon’un rejisi ile Bursa Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendi.

Deli Bayramı - Bursa Devlet Tiyatrosu - 2008

Deli Bayramı – Bursa Devlet Tiyatrosu – 2008

Oyunda : Ahmet Somers, Ömer Naci Topçu, Halil Balkanlar, Kemal Okur, Berrin K. Balkanlar, Jale Ççek, Süheyla Elbaş, Kamil Korunan, Harun Türköz, Eren Nalcı, Arzu Parlatan, Kazım Güçlü, Adnan Tunalı, Olcay Nalcı, Mustafa F. Uygur, Aşkın Kürşat, Atike Bolulu, Necati Ilkılıç, Durgay Algurdağ rol almıştı.

“Deli Bayramı” 2016/2017 tiyatro sezonu boyunca yerleşik olarak Erzurum Devlet Tiyatrosu’nda, düzenlenecek yurt içi turneler vasıtası ile de Devlet Tiyatrolarının tüm bölge sahnelerine seyirci ile buluşacak.

 

Haber: Murat Akdağ

(Yeşil Gazete)

Kategori: Kültür-Sanat

İlginizi çekebilir

Comments

Comments are closed.