DünyaManşet

Trump’ın Yüksek Mahkeme adayı Barret yemin ederek seçimden önce göreve başladı

0

Yargıç Amy Coney Barrett, Beyaz Saray’da gerçekleştirilen törende yemin ederek ABD yargısı için kritik önemde Yüksek Mahkeme’nin dokuz üyesinden biri olarak göreve başladı. Barrett’in üyeliği Senato’da yapılan oylamada onaylanmış, ancak seçimlerden hemen önce alelacele yapılan bu atama, Demokratların büyük tepkisine neden olmuştu. 

ABD Başkanı Donald Trump, yemin töreni öncesi yaptığı konuşmada, “Bugün Amerika için çok önemli bir gün” dedi. Barrett’ın okul çağında çocuğu olup da Yüksek Mahkeme Yargıçlığına seçilen ilk kişi olduğunu vurgulayan Trump, “Tarihimize, mirasımıza ve kahramanlarımıza olan güvenimizi asla kaybetmemeliyiz” dedi.

‘Hiçbir şeyden korkmayacağım’

Barrett ise yemin ettikten sonraki konuşmasında, Senato’ya, kendisine güvendiği için teşekkür ederek “Sizlere ve Amerikan halkına, görevlerimi yapabildiğim en iyi şekilde yapacağıma dair söz veriyorum” diye konuştu.

Barrett, her zaman hukukun üstünlüğünün korunması gerektiğini vurgularken , görevini hiçbir şeyden korkmadan yerine getireceğini belirtti.

‘Yeni Başkan belirlemeliydi’

Genel Kurul’da yapılan oylamada Demokratların tamamı ile Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins aleyhte oy kullanırken 52 Cumhuriyetçi “evet” oyu verdi. Böylelikle Barrett, ABD tarihinin en hızlı atanan Yüksek Mahkeme Yargıcı unvanını kazandı.

Demokratlar, söz konusu pozisyona getirilecek adayın yeni başkan tarafından belirlenmesi gerektiğini savunuyordu. 

Barrett’in adaylığının onaylanmasıyla Yüksek Mahkeme’de 5 muhafazakar yargıca karşı 3 liberal yargıç oldu. ABD siyasi tarihinde eşine az rastlanan bu durumun, 3 Kasım’daki seçimlerin muhtemel bir kaosa dönüşmesi ve son karar için Yüksek Mahkemenin devreye girmesi halinde, Barrett’in kritik bir rol oynamasına imkan veriyor. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.