ManşetTürkiye

Geçen yıl ‘hurda’ denilen THK’nin yangın söndürme uçakları bu yıl kullanılacak

0

Geçen yıl günler süren orman yangınlarında tüm tepkilere rağmen ısrarla kullanılmayan ve iktidarın “hurda” dediği Türk Hava Kurumu’nun (THK) yangın söndürme uçaklarının bu yıl yangınlarda kullanılmak üzere uçuşa hazırlandığı ortaya çıktı.

BirGün’den İsmail Arı’nın aktardığına göre; 2019 yılından beri kayyum heyeti tarafından yönetilen THK’nin, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Şirketi’nin (TUSAŞ) desteği ile iki yangın söndürme uçağının bakımını tamamladığı ve uçuşa hazır hale getirdiği bildirildi. İki yangın söndürme uçağının bakımının sürdüğü ve bu uçaklardan birinin de kısa süre sonra tamamlanacağı öğrenildi.

THK’nin Merkez Denetleme Kurulu eski Başkanı Bayram Duman, “Eski Bakan Bekir Pakdemirli, bir bakandan beklenmeyecek şekilde uçak meselesini kişiselleştirmişti. Bakan değişince sorun da çözülmüş oldu, aklın yolu bir. Lakin arkamızdaki hassas ve güçlü kamuoyu desteğiyle gece gündüz bu olayın üstüne gitmeseydik, şu an yangınları söndürmek için hazır THK uçakları sanayide hurda demire dönüştürülmüştü. Şimdi ise tüm Avrupa’nın kullandığı ama hurda dedikleri CL-215 yangın söndürme uçaklarına görev vermek zorunda kaldılar. İşlerine son verilen yetişmiş ve yetenekli yangın söndürme pilotlarımıza da görev vermek zorunda kaldılar” dedi.

İlgili haber: Tarım ve Orman Bakanı: Beş yangın söndürme uçağı alacağız

Edinilen bilgilere göre, Orman Genel Müdürlüğü’nün yangın söndürme uçağı filosuna THK üç söndürme uçağıyla dahil olacak. THK’nin bir söndürme uçağı ise yedek uçak olarak uçuşa hazır halde tutulacak. Ayrıca, THK üç söndürme uçağı için altı kaptan pilot, altı yardımcı pilotla anlaştı. Bu pilotların büyük bir kısmının ise THK’nin daha önce işten attığı veya istifaya zorladığı eski söndürme uçağı pilotları olduğu öğrenildi.

AKP iktidarı, özellikle Bekir Pakdemirli’nin Orman Bakanı görevine atanmasından sonra, uzun yıllar başarıyla görev yapan Türk Hava Kurumu’nun CL-215 tipi uçaklarını devre dışı bırakmıştı. Son üç yıldır ihale şartnamesine konulan beş bin litre şartıyla, dört bin 900 litre kapasiteli THK uçakları sadece 100 litre için ihaleye sokulmamıştı. Bu da ‘beş kova veya beş damacana su eksiği nedeniyle THK uçakları ihaleye sokulmadı’ yorumuna neden olmuştu.

İlgili haber: Pakdemirli, Rusya’da yangın söndürme uçaklarını inceleyecek

Ayrıca, Pakdemirli bir açıklamasında, “Vizontele’de vardı ya, kaputu açıyorlar, motor yok, işte öyle” derken bir başka açıklamasında ise “Uçaklar hantal, hurda uçamaz, motorları çalışmıyor” demişti.

Pakdemirli, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “THK’nin söndürme uçakları neden kullanılmıyor?” soru önergesine verdiği yanıtta da Pakdemirli “Bu uçaklar yangınlarda etkili ve verimli olarak çalıştırılamadığından dolayı yangınlara müdahalede zafiyet oluşturmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

İlgili haber: Yangın bölgesinde Bakan Bekir Pakdemirli’ye tepki

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Yok bilmem işte Türk Hava Kurumu’nun uçakları varmış da… Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok” demişti.

İlgili haber: Tarım ve Orman Bakanı değişti: Pakdemirli’den ‘af’ açıklaması

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadele hazırlıkları kapsamında hava filosuna, ABD’den getirilen ‘Chinook‘ tipi helikopterleri ekliyor.

Geçen hafta da THK’nin 1969 model olduğu için eski denilen uçaklarına karşı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından getirilen biri 1963 diğer 1962 model helikopterlerinin kullanılacağı duyurulmuştu.

Öte yandan Türkiye’de olası orman yangınlarında kullanılmak üzere kiralanan yüksek manevra kabiliyetli  “Air Tractor” tipi 10 uçak da dün İzmir’e geldi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.