Manşet

Termik santralden kömür ocağı işletmesine: Avdan’ın kamulaştırmaya karşı mücadelesi

Denizli’ye bağlı Tavas’ın Avdan Mahallesi’ndeki kömür ocağı işletmesi için 3 milyon 764 bin metrekarelik bir alana acele kamulaştırma kararı verilmesine yöre halkı tepki gösterdi.

Kamuoyu ve yöre halkının tepkisiyle 2020’de bölgede yapılması istenen termik santralden vazgeçilmesinin ardından halk bu kez de yine yaşam alanlarını etkileyen bir proje olan kömür işletmesiyle karşı karşıya kaldı.

Yöre halkı Avdan Madencilik Enerji San. ve Tic. A.Ş.’nin bölgede kömür ocağı işletme isteğine karşı, yeni projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan Halkın Katılımı Toplantısı’nı yaptırmamıştı. Açık kömür işletmesine halkın ÇED sürecinde itiraz etmesi sonrası geri adım atıldı. Ancak 14 Ocak’ta Resmi Gazete’de Avdan’daki 3 milyon 764 bin metrekarelik alanla ilgili olarak acele kamulaştırma kararı verildiği duyuruldu. 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27. maddesi gereğince söz konusu alanın Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi. Fakat Avdanlılar alanın kamulaştırılmasını istemiyorlar.

Yöre halkı kamulaştırma kararına itiraz ediyor

Avdan’daki son durumu Yeşil Gazete’ye aktaran TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri, Avdan Platformu Sözcüsü ve İnşaat Mühendisi Mehmet Akköse, kamulaştırma kararına da tepki gösterildiğini bildirdi.

Kamulaştırma kararı yargıya taşındı

Denizli Barosu, Denizli Tabip Odası, Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ), sivil toplum kuruluşları, dernekler ve çevre mahalle muhtarlarıyla alanda yapılması planlanan projenin çevreye etkisiyle ilgili halkı bilgilendirdiklerini belirten Akköse, “Biz madenlere ve yeraltı kaynaklarının işletilmesine karşı değiliz; bilime ve tekniğe uygun olarak yapılmasından yanayız. Buna istinaden yanlış uygulamaların itirazı için yöre halkından 220 kişinin verdiği vekaletname ile ilgili barodan çevreyle ilgili avukatlar aracılığıyla kararın Danıştay tarafından iptal edilmesi için dava süreci başlatıldı” dedi.

“Avdan bölgesinde ve ilimizin her bir bölgesinde yapılmak istenen yanlış uygulamalara karşı hep birlikte tepki göstereceğiz” açıklamasında bulunan Mehmet Akköse, dava sürecine TMMOB olarak katkı sağlayacaklarını da bildirdi.

‘Dört mahallenin boşaltılma riski var’

Kamulaştırma kararıyla birlikte kömür işletmelerinin bölgede faaliyet göstermesi durumunda bölgenin boşaltılacağına dikkat çeken Akköse, “Dört tane mahallenin boşaltılma riski var. Halk karara tamamen karşı çıkıyor ve kamulaştırma yapılmasını istemiyor. Bu konuda tavırları net” ifadeleriyle yöre halkının karara tutumunu bildirdi.

Akköse, Tavas’ın Altınova, Seki ve Solmaz Mahalleleri’nde Amadeus Resources Enerji şirketi tarafından yapılmak istenen Jeotermal Elektrik Santrali’ne de değinerek yöre halkı ve muhtarlarla birlikte karşı çıktıklarını ve sonunda “ÇED gerekli değildir” kararına itiraz etmeleri sonucunda kararın iptal edildiğini hatırlattı.

‘Yağmaya ve talana karşı örgütlü mücadeleyi sürdürmeliyiz’

Tavas’taki on mahallede Akemar Madencilik San. Ve Tic. Ltd. Şti. arafından mermer ocağı kurulmak istendiğini ve ÇED sürecinin başlatıldığına işaret eden Mehmet Akköse, halkın buna da doğanın tahrip olmasını istemedikleri için karşı çıktıklarını hatırlatarak “Yağmaya ve talana karşı örgütlü mücadeleyi her zaman sürdürmeliyiz” dedi.

Denizli Valiliği’nin 30 Aralık 2021’de duyurduğu ÇED Süreci’ne Halkın Katılım Toplantısı da halkın itirazı sonrası yarıda kesilmişti.

‘Kurumların bilinçsizliği Sit alanını ihaleye çıkardı’

Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı Süleymanlı Köyü’nün doğusundaki 1.Derece Doğal Sit Alanı olan Buldan (Süleymanlı) Yayla Gölü’nün de Sit alanı olması umursanmaksızın Ağustos 2020’de 11 maden sahasıyla birlikte 4. grup maden ihaleleri kapsamına alındığını hatırlatan Mehmet Akköse, “Kurumlar birbirlerinden o kadar habersiz ve bilinçsiz ki; hatalarını fark edince çıkardılar ve 11 bölgenin ihalesi yapıldı” şeklinde konuştu.

Buldan (Süleymanlı) Yayla Gölü

Denizli’nin her bölgesinde mücadele

Akköse çalışmaların bilinçsizce gerçekleştirilmesinin doğaya büyük zararlar verdiğine değinerek “Sarayköy, Kızıldere bölgesinde yapılan jeotermal çalışmalarından da görüyoruz. Reenjeksiyonu doğru düzgün yapmadıkları için yeraltından çıkan zararlı gazlar ve kimyasallar rastgele nehirlere, tarlalara akıtılmakta; bu da çevreye zarar vermektedir. Büyük Menderes’te de bile fabrikaların kirli atıkları nedeniyle kirli bir su akmaktadır” ifadelerini kullandı.

Son olarak Mehmet Akköse, termik santrale karşı yürütülen mücadele sırasında kurulan Avdan Platformu’nun genişletilip Denizli Çevre Platformu olarak Denizli’nin her bölgesindeki çevreye karşı yapılacak yanlış uygulamalara müdahale edeceğini duyurdu.