Doğa MücadelesiManşetYerel

Tavas’ta kaçak kesim yapan maden şirketine belge soran muhtar, şirketin şikayetiyle gözaltına alındı

0

Denizli‘nin Tavas ilçesine bağlı Avdan‘da  yapılması planlanan kömür ocağına karşı vatandaşlar yaşam alanlarını savunmaya devam ediyor.

Açık kömür ocağı işletmesine karşı mücadele yürüten Gümüşdere Mahallesi Muhtarı Mehmet Canatan dün gözaltına alındı.

Gümüşdere Mahallesi sakinleri, 2019’da ruhsatlandırma işlemlerinin başlamasından bu yana mermer ocaklarına karşı mücadele ediyor.

Avdan ‘da 3 milyon 764 bin metrekarelik alan, kömür ocağı işletmesi için 14 Ocak 2022’de Cumhurbaşkanı kararıyla acele kamulaştırılmış; Denizli Barosu, Denizli Tabip Odası, Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ), sivil toplum kuruluşları, dernekler ve çevre mahalle muhtarları ve yöre halkı kamulaştırma kararını yargıya taşımıştı.

Kamulaştırma kararıyla birlikte kömür işletmelerinin bölgede faaliyet göstermesi durumunda dört mahallenin boşaltılma riski var.

‣ Tavas ormanları mermere boğuluyor
‣ Termik santralden kömür ocağı işletmesine: Avdan’ın kamulaştırmaya karşı mücadelesi

Muhtara izin belgesi göstermediler, ‘engel olamazsın’ dediler

Gazete Duvar’ın aktardığına göre, Tavas Gümüşdere Mahallesi Muhtarı Mehmet Canatan dün sabah orman yoluna iş makinelrinin görünce  durdurmak için gittiğinde  şirket yetkilileriyle tartışma yaşadı.

Orman yolunda konuştuğu yetkililerin çalışma izinlerini görmek istediğini ancak maden şirketi yetkililerinin belge göstermediğini belirten Canatani. Hukuksuz olarak bölgede geri alınamayacak şekilde çalışmalar yapıldığını söyledi.

İstersen minareye çık türkü söyle

Olay yerine gelen ekipler  Canatan’ı gözaltına alarak karakola götürdü. Canatan’ın ifadesi şçöyle oldu:

“Sabah saatlerinde, maden şirketinin orman yolunda yol çalışması için hazırlık yaptığını gördüm. Yol çalışması yapılan bölgeye tek başıma gittim. Gittiğimde yol çalışması yapılacak yerde iki kepçe ve bir greyderin hazırlandığını gördüm. Görevlilerin yanlarına giderek ‘Halk burada çalışma yapılmasını istemiyor’ dedim. Oradaki mühendis bana ‘Açarız, engel olamazsınız’ dedi. Ben de ona ‘İlan yayınlarım köy halkını toplarım gerekirse” dedim. Bunun üzerine orada görevli mühendis bana ‘İstersen minareye çık türkü söyle’ dedi.”

Şirketten şikayetçi oldu

Mehmet Canatan’ın avukatı Hasan Ozan Orpak “Mahalle muhtarımızın görevlerinden biri de sorumlu olduğu alanı korumasıdır. Ancak muhtarımız maden şirketinden, çalışma yapmalarına dair izni oldukları belirten belgeyi istediğinde, yetkililer hiçbir belge göstermemiştir” dedi ve şirketten şikayetçi olduklarını açıkladı:

“Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ormanda yapılan çalışmalarda hazır bulunmalıdır. Ancak Müdürlük yetkilisi biri, şirketin çalışma yaptığı alanda bulunmamıştır. Biz kamu yararı için, maden şirketinin yaptığı hukuksuz çalışmalardan şikayetçi olduk. Konunun da takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.