Dünya Bankası: Tarımda dönüşüm sera gazı emisyonlarını üçte bir azaltabilir

Dünya Bankası tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre küresel tarım ve gıda sistemi, uygun maliyetli ve kolaylıkla uygulanabilir yöntemlerle dünya genelinde sera gazı emisyonlarını neredeyse üçte bir oranında azaltabilir. Raporda, dünya nüfusunun artışı devam ederken gıda arzını daha güvenli ve dirençli hale getirmek için her ülkenin atabileceği adımlar vurgulanıyor.

Dünya Bankası Kıdemli Yöneticisi Axel van Trotsenburg, “Sofranızdaki yiyecekler lezzetli olabilir, ancak aynı zamanda iklim değişikliği emisyonlarının büyük bir bölümünü oluşturuyor” diyerek, küresel gıda sisteminin gezegeni iyileştirebilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Trotsenburg, “Toprakları, ekosistemleri ve insanları iyileştirirken karbonu yerin altında tutmak mümkün. Bu, ömrümüzde ulaşılabilir bir hedef, ancak ülkelerin şimdi harekete geçmesi gerekiyor. Orta gelirli ülkelerin arazi kullanımını, ormanları ve ekosistemleri gıda üretimi için nasıl kullandıklarını değiştirmek, 2030 yılına kadar tarımsal gıda emisyonlarını üçte bir oranında azaltabilir” dedi.

Raporda, yüksek gelirli ülkelerin düşük ve orta gelirli ülkelere daha fazla destek vererek öncülük etmeleri gerektiği de belirtiliyor. Rapora göre bu destek, düşük emisyonlu tarım metodolojilerini ve teknolojilerini benimsemeleri için yoksul ülkelere teknik yardımları da içeriyor.

Nisan’da da 50 ürünün 31’i sınırdan döndü: ‘İade edilen ürünler nereye gidiyor?’
Dikey tarım hakkında doğru bilinen 4 yanlış
WEP: Her yıl üretilen gıdaların üçte biri ya israf ediliyor ya da kayboluyor

Zengin ülkeler aynı zamanda, yüksek emisyonlu gıda kaynaklarından sübvansiyonları çekerek düşük emisyonlu gıda seçeneklerini daha ucuz hale getirebilir. Orta gelirli ülkeler, sürdürülebilir arazi kullanımı yoluyla global tarımsal gıda emisyonlarının üçte birine kadarını azaltabilirken, düşük gelirli ülkeler daha yeşil ve rekabetçi ekonomiler için iklim dostu fırsatları değerlendirebilir.

Rapora göre, tarımsal gıda emisyonlarını 2030’a kadar yarı yarıya indirmek ve 2050 yılına kadar sıfır net emisyona ulaşmak için yıllık yatırımların 260 milyar dolara çıkarılması gerekiyor. Bu yatırımlar, insan sağlığı, gıda ve beslenme güvenliği, daha kaliteli işler ve çiftçiler için daha fazla kar gibi alanlarda 4 trilyon dolardan fazla fayda sağlayabilirken, ormanlarda ve topraklarda daha fazla karbonun muhafaza edilmesine katkıda bulunabilir.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete