Taliban’ı 10 yıl geriden izleyen Türkiye

Aşağıda iki fotoğraf var. Bir tanesi Afganistan’dan. Bir Buda heykeli. Diğeri ise Türkiye’den. İnsanlık Anıtı. Farklı farklı tarihlerde, başlarına benzer olaylar geldi. Bir tanesi artık yok. Diğerinin kafası 40 cm kesildi. 2001 yılında Taliban, Buda Heykeli’ni yıktı. 2011’de AKP, İnsanlık Anıtı’nı kesiyor.

Tüm Dünya, Afganistan’a tepki göstermişti. Tabii ki o heykelin tarihsel bir değeri vardı. Bu tip eserlerin değerleri kıyaslanamaz ama Afganistan’da hem bir tarih, hem de bir sanat vardı. Bu yüzden de 2001 yılında tüm Dünya Afganistan’a tepki gösterdi. Hatırlıyor musunuz o görüntüleri? Dağın içine oyulmuş Buda patlıyor, toz dumana katılıyor ve Taliban amacına ulaşıyor. Halkını tarihten, sanattan, müslüman olmayan kafirlerin putlarından koruyor.

Peki bize ne oluyor? 2011 yılında bir heykeli yıkmak ne oluyor? Heykelin yıkılış süreci zaten başlı başına bir skandal. Başbakan görüyor, heykeli beğenmiyor. Açıktan bir emir vermiyor ama konuşmasında heykel için bir sıfat kullanıyor. Sonra arkasındaki medya o sıfata sarılıyor. Ucube aşağı, ucube yukarı. Kültür ve Sanat Bakanı işin içine giriyor, tersleniyor ve işin içinden çıkıyor. Sonra heykelin yıkılış süreci başlıyor. Başbakan’ın hedef gösterdiği heykel için belediye tabii ki hemen devreye giriyor. O belediye ki, önceki dönem ne yaptıysa sanat adına, geri alıyor. Heykel yıkmak gibi bir karar alıp, sinema festivalini de iptal ediyor. Kısaca Başbakan vur diyor, belediye öldürüyor.

Peki ne kadara?

200 bin liradan fazla bir ücrete. Bir sanat eserini yıkmanın da bir beledi olmalı değil mi? Kim ödeyecek bu bedeli? Biz. Sonra o heykel yerine tüm Türkiye’de yapılan çirkin yerel heykellerden biri yapılacak (burada çirkinlik kişisel bir durum. Yoksa köfte heykeli, kayısı heykeli, armut heykeli sevenler de olacaktır.) onu da bize ödetecekler. Ya da hiç heykel yapılmayacak, Ankara’daki gibi her yer havuz olacak. Bildiği gibi, AKP ve siyasal geleneği heykel konusunda biraz “takıntılı”.

Sözün özü, yıl 2011, Afganistan’da heykellerin Taliban tarafından bombalanmasından 10 yıl sonra, Türkiye’de bir heykel yok edilecek. Kafasından itibaren kesile kesile. Çok az bir insan ses çıkartıyor buna. Yani kafadan kesile kesile yok edilme belli ki çok öncesinden başlamış ve etkili şekilde devam ediyor bile. Tarihe geçsin.

Afganistan 2001
Türkiye 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yeşil Gazete ve diğer yazılar için: http://www.urbarli.net

Koray Doğan Urbarlı
Koray Doğan Urbarlıhttp://urbarli.net
İzmir’de doğdu. İzmir Kız Lisesi’nden sonra Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. İlk önce Ege Üniversitesi Sosyoloji’de, sorasında da Ankara Üniversitesi Sosyoloji’de yüksek lisans yapmaya başladı. İkincisine devam ediyor. Bir kamu belediyesinin Dış İlişkiler Müdürlüğü’nde beyaz yakalı işçi olarak hayatına devam ediyor. Yeşil Gazete ekibine köşe yazıları, Türkiye, spor ve Dünya haberleri ile katkı sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR