DünyaEkolojiManşet

Sırbistan’da binlerce kişi, lityum madenine karşı yolları kapattı

0
Sırbistan‘da geçen hafta sonu binlerce gösterici, hükümet destekli madencilik şirketi Rio Tinto’nun lityum çıkarmasına izin verilmesi planlarına karşı sokaklara döküldü. Öfkeli eylemciler, ülke genelinde ana yolları trafiğe kapattı.  

Başkent Belgrad‘daki gösteride, şehri çevredeki banliyölere bağlayan büyük otoyol ve köprüyü dolduran kalabalık hükümet karşıtı sloganlar atarken, madencilik projesini eleştiren pankartlar taşıdı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Belgrad ve kuzeydeki Novi Sad kentinde göstericiler ve projeyi destekleyenler arasında tartışmalar ve gerginlikler çıktı.

Novak Dyokovic’ten destek

Şirketi ve projeyi protesto eden ekonomist Vladislava Cvoric, “Gelip istediğini alabilen herkes için bizi bir tabağa koydular” derken, Tek Erkekler’de Dünya 1 numarası Sırp tenisçi  Novak Djokovic de eylemcileri destekledi.

Instagram hesabından protestonun fotoğrafını paylaşan dünyaca ünlü tenisçi, “Temiz hava, su ve gıda sağlığın anahtarıdır. Bu olmadan, ‘sağlık’ ile ilgili her kelimenin modası geçmiş olur” dedi.

Protestolar, geçen hafta ülkenin batısındaki Sabac’ta bir toplantıya maskeli kişilerin saldırdığı gösterilerin ardından geldi. Saldırı, halk arasında hükümetin hareketi bastırmak için holiganları kullandığı gerekçesiyle büyük tepki toplamıştı.

İngiliz-Avustralya ortaklığı olan Rio Tinto şirketinin araziler satın aldığı, ancak madenciliğe başlamak için eyaletten son yeşil ışığı beklediği batıdaki Loznica kasabası çevresinde, elektrikli araba aküleri için önemli bir bileşen olan önemli miktarda lityum bulunmuştu. 2006’da bölgedeki rezervleri keşfeden şirketin Sırbistan’daki kardeş şirketi Rio Sava‘nın müdürü Vesna Prodanoviç’e göre, şirket projeye 2.4 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.

Projeyi eleştiren aktivistler ve halk, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ve hükümetini yasadışı arazi tahsislerine zemin hazırlamak ve çevresel kaygıları görmezden gelmekle suçluyor.

Ülkede, 2022’de olası bir ulusal seçim yapılması bekleniyor. Protestoların beklenen seçimlerden aylar önce yapılması karşısında, Vučić yanlıları, eylemin organizatörlerinin sandıktan önce Cumhurbaşkanını baltalamak için tartışma çıkarmakla itham ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.