Manşet

‘Sınıflarda kız ve erkek öğrenciler yan yana oturmasın’ bildirisi Meclis’e taşındı

Bursa Osmangazi’deki bir ortaokulun müdürünün, öğretmenlere okullarındaki kız ve erkek çocukların ayrı sıralara oturtulması talimatı vermesine ilişkin tepkiler sürüyor.

Bursa Osmangazi ilçesinin Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın’ın, 22 Mart 2022 tarihinde öğretmenlere okullarında 10-13 yaş arasındaki kız ve erkek çocukların ayrı sıralara oturtulması gerektiğini içeren resmi bildirisi sosyal medyada da gündem olmuştu.

Akın tarafından öğretmenlere yollanan resmi belgede, “Tüm sınıflardaki oturma düzeninin değiştirilmesi ve erkek öğrenciler ile erkek, kız öğrenciler ile kız öğrencilerin denk geleceği şekilde bir düzen oluşturulması gerekmektedir” denilmiş, müdür öğretmenlere attığı mesajında da, ““Kız ve erkek yan yana oturtulmuş bazı sınıfları görüyorum. Sınıf öğretmenlerimizin sınıflarda kesinlikle erkekleri erkeklerle, kızları kızlarla oturtulması konusunda hassas davranmanızı özellikle rica ediyorum. Bu durumda olan sınıf öğretmenlerimizin en kısa zamanda gerekli değişiklikleri yapmalarını önemle rica ederim” ifadelerini kullanmıştı.

Müdür Haydar Akın’ın bugün MEB tarafından müdürlük görevinden alındığı, memurluk yapma hakkının ise geçerli olduğu açıklandı.

HDP Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer‘in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Yapılanın Anayasa’daki eşitlik ve lailik ilkesine aykırı olduğunu belirten Ayşe Acar Başaran, “10-13 yaş arası öğrencilerin bir arada oturmasının ne gibi bir sakıncası olabileceği düşünülmektedir? Söz konusu okulda öğrencilere yönelik başka ayrımcı yaklaşımların olup olmadığının soruşturulması amacıyla Bakanlığınız tarafından bir teftiş gerçekleştirilmiş midir?” diye sordu.

Başaran, eğitimcilern öğrencilerin birbirini tanımasını, cinsiyet kimliklerinin ayrıştırılmadan topluma adapte olmasını sağlamakla görevli olduklarını da hatırlattı.

Osmangazi Kaymakamlığı‘ndan da yapılan açıklamada, “Ortaokulda yaşanan hususlarla ilgili inceleme soruşturma başlatılmış olup, konu hakkında çalışmalar tüm boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde ve hassasiyetle yürütülmektedir” denilmişti.

Konu ile ilgili Eğitim-SEN üyeleri ve CHP Bursa İl Örgütü okul önünde toplanarak tepkilerini dile getirmiş, adliyeye giderek okul müdürü hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardı.