Kültür-SanatManşet

Sedef Ecer’in “Kenardakiler”i Neva Tiyatro’da

0
Kenardakiler - Neva Tiyatro - 2016

Neva Tiyatro, 2016/2017 tiyatro sezonu, tiyatro çalışmalarını Fransa, Belçika, Almanya gibi ülkelerde uluslararası icralarla, ağırlıklı olarak Fransızca oyun metinleri yazarak sürdüren tiyatro oyun yazarı, yönetmeni, oyuncusu ve yazdığı oyunları “Burlesk olanla şiirsel olanı, belgesel olanla lirik olanı, gerçekçi olanla doğaüstü olanı aynı oyun içinde birbirine karıştırmayı seviyorum. Belki de çocukluğum Türk sinemasının en melodramatik yıllarında film setlerinde geçtiğindendir, antik anlamdaki trajediyle gündelik komedi unsurlarını yanyana koymaya bayılıyorum.” diyerek tanımlayan Sedef Ecer’in “Kenardakiler” adlı oyunu ile oyunu ile 24 Kasım Perşembe günü saat 20:30’da TOY İstanbul’da açtı.

Kenardakiler – Neva Tiyatro – 2016

Oyun, İlayda Çeşmecioğlu’nun : sahne tasarımı – Çağla Çağlar’ın : Video Tasarımı – Orhan Enes Kuzu’nun : video müziği – Kenan Dalgıç’ın : müzikleri – Müge Uzun’un : reji asistanlığı – Bahar Dağlı’nın : giysi tasarımı, reji yardımcılığı ve Mert Öner’in rejisi ile sahneleniyor.

Oyunda : Neslihan Aker, Şakir Güler, Yezdan Kayacan, Nebahat Dağlı, Barış Yalçınsoy, Ceren Taşçı rol alıyor.

Oyunun Konusu

Afiş

Azad ve Tamar, hikayenin günümüzde işlenen kısmında, şehrin kenarında, Cinler-Periler Tepesinde yaşamaktadır. Çift, mahalleli tarafından büyütülmüştür. Azad, aynı zamanda Tamar’la ikisinin evi olan kahvehanede çalışmaktadır. Tek hayali ise “Batı” ya gitmektir. Batı’ya gitmek, Tamar’ın da hayallerini süsler. Azad hayalini gerçekleştirmek için, kaçak olarak yurtdışına giderken; Tamar da umudunu ülkenin en sevilen televizyon programı “Kenarın Sultanı”na, bağlamıştır. Bilo ve Dilcha ise, hikayenin geçmişten duyulan sesleridir. Şehir hayatı hayalleriyle, köyden kente gelen çift, kendilerini bir çöplüğün içinde bulur. Kendileri gibi kenardakiler ve daha da kenarda olan çingenelerin büyücüsü Kybelee’yle, çöplüğün şehre dönüşmesine tanık olurlar. Cinler-Periler Tepesi adı verilen bu yer, artık devletin ve iş adamlarının ilgisini çekmiştir. Kurulan yeni fabrika onlara iş imkanı sağladığı için sevinen halk, zamanla fabrika atıkları yüzünden hastalanmaya başlar. Bundan sonra, fabrika ve halk arasında çatışmalar başlayacaktır.

Oyun Takvimi

08 Aralık  – Perşembe 20:30 – TOY İstanbul

22 Aralık  – Perşembe 20:30 – TOY İstanbul

Oyun Kadrosu

Sedef Ecer

Yazan: Sedef Ecer

Yöneten: Mert Öner

Yardımcı Yönetmen: Bahar Dağlı

Sahne Tasarımı: İlayda Çeşmecioğlu

Giysi Tasarımı: Bahar Dağlı

Video Tasarım: Çağla Çağlar

Video Mizik : Orhan Enes Kuzu

Müzik: Kenan Dalgıç

Oynayanlar

Neslihan Aker, Şakir Güler, Yezdan Kayacan, Nebahat Dağlı, Barış Yalçınsoy, Ceren Taşçı

Sedef Ecer Oyunlarının Türkiye’de Sahnelenişleri

“Kenardakiler”, Sedef Ecer’in, 2010 yılında, 17.Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, “birbiriyle görünürde ilişkisi olmayan 25 karakterin, sınırlarda, geçiş noktalarında, kapı aralığında, hayatın eşiklerinde sıkışıp kaldıkları anları, mizahi ve şiirsel bir dil” ile anlattığı “Eşikte” adlı oyunun Fransız Kültür Merkezi ve 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nin konuğu olarak 8-9 Haziran tarihlerinde Fransız Kültür Merkezinde “mizansenli ve müzikli okuma tiyatrosu” olarak sahnelendi.

2013 yılında, Fransız Kültür Merkezi’nin organizasyonu ile 5-6 Aralık tarihlerinde, Sedef Ecer’in eş zamanlı olarak Fransa’da sahnelenen ve üç bölümden oluşan bir yol hikayesi olarak Sedef Ecer, Fransız yazar Michel Bellier ve Belçikalı yazar Stanislas Cotton tarafından tasarlanan üçlemenin ilk bölümünde Ecer, hayali bir ülkeden yola çıkan, Türkiye’den geçerek illegal yollardan Avrupa’ya ulaşmaya çalışan üç kadınla, onların hikayesini çağdaş sanat enstalasyonuna dönüştüren bir sanatçının öyküsünü anlattığı “Git Gidebildiğin Yere” ile Sedef Ecer, iki yıl boyunca, dört ayrı ülkede, tarihçiler, sosyologlar, tanıklar, sanatçılar, öğrenciler ile bir türlü “geçemeyen geçmişi” konuşarak, düşünerek, tartışarak, okuyarak ve  yazdığı “Silsilename” adlı iki ayrı oyunun “sahnelenmiş okuma tiyatrosu” olarak gösterildikten…

2016 yılında, Sedef Ecer’in, Üç kısa dijital trajikomediyi, Antik trajediler gibi başlayarak grotesk bir komedinin içinde geliştirip, üç dijital yol öyküsüne dönüştürdüğü ve Meltem Cumbul ile Fehmi Karaarslan’ın Türkçe oyunculuğu ile (oyun bu sezon, Fransa’da, Fehmi Karaarslan ve Estelle Meyer’in Fransızca performansları ile sahnelenmeye devam ediyor) İKSV ve Compagnie Sur le seuil, Théâtre du Peuple, Médiathèque Françoise Sagan, MEO, L’Avant-Scène Théâtre gibi kurumların dörtlü ortak yapımı olarak 20. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, 9 Mayıs Pazartesi günü saat 20:30’da Üsküdar-Tekel Sahnesi’nde, Ecer’in, Türkiye seyircisi ile buluşan ilk Türkçe oyunu olan E-MÜLTECİ.COM’un ardından, Türkiye’de, tamamı ile Türk Tiyatrosu yapımı olarak sahnelenen ilk oyunu olma özelliği taşıyor.

E-Mülteci.com – Fehmi Karaarslan – 2016

Kenardakiler’in İstanbul’daki ilk Sahnelenişi

Sedef Ecer’in 2014/2015 tiyatro sezonu boyunca Fransa’da, Jean Bellorını’nin : ışık ve sahne tasarımı ve Thomas Bellorını’nin rejisi ile À La Périphérie yapımı olarak, sahnelenen “Kenardakiler” 2015 YILINDA İBBŞT tarafından düzenlenen 31. Genç Günler kapsamında, 13-14 Mayıs tarihlerinde saat 19.00’da, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbul seyircisi ile Fransızca icra ve Türkçe altyazı ile seyirciye sunulmuştu.

Kenardakiler-À La Périphérie – 2015 – Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Oyunda : Julien Bouanıch, Sedef Ecer, Anahita Goharı, Lou de Laâge, Christian Pascale, Céline Ottrıa, Zsuzsanna Varkonyı rol almıştı.

“Kenardakiler”, 2016/2017 tiyatro sezonu boyunca İstanbul’da Tiyatro Neva tarafından TOY İstanbul’da seyirci ile buluşmaya devam edecek.

 

Haber: Murat Akdağ

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.