İfade ÖzgürlüğüManşet

Saab Restoran’ın tabelası zorla boyandı: Polis, ‘bu ırkçılık’ diyen sahibine soruşturma açacak

0

Ankara Kızılay‘da Afrika yemekleri sunan ve yaklaşık bir yıldır polisin çeşitli baskılarıyla defalarca hem ismini hem tabelasını değiştirmek zorunda kalan Saab Restoran‘ın yeni tabelasının 17 Haziran’daki açılış töreninde polis yine müdahelede bulundu.

Açılışa katılan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, tabelayı zorla beyaza boyayan polise “Hukuk devletine tabi olacaksınız!” diyerek karşı çıktı. Polis tüm tartışmalara rağmen, tabelada ismin yanında yer alan tüm renk ve çizimleri beyaza boyayarak kapattı.

Restoranın sahiplerinden Etiyopya kökenli Türkiye vatandaşı Mesaret Karakaya, elinde kimlik kartını göstererek “Türkiye’de yasal olarak iş yapmak suç mu” diye tepki gösterdi. Ten rengini işaret eden Karakaya “Irkçılık bu, siyah olmuyor mu dünyada? Siyah olmam suç mu” dedi.

İşletmenin diğer sahibi Somali kökenli Mohamed Isse Abdullahi, geçen yılın Ağustos ayından beri maruz kaldıkları baskıları anlattı:

“Gereken yerlere ulaşmaya çalıştık ama daha sonuç alamadık. Buradaki Somalili dükkanların sahipleri kapatıp Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldılar. Tabelamız önce sadce siyah beyaza çevrildi. Sonra ‘beğenmiyoruz yabancı ismi değiştirin’ dendi.”

Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin Somali ve Afrika ile geliştirdiği ilişkileri biliyoruz. Biz onlardan birisyiz. Biz emek verenlerdeniz. Bu emeğin baltalanmasını istemiyoruz. Böyle bir hukuksuzluk yaşanmasını istemiyoruz.

Restoran, medyada hedef gösterilmesinin ardından adını önce Somali Sofrası, sonra Güzelyurt Sofrası olarak değiştirmek zorunda kalmış fakat baskılardan kurtulamamıştı.

Polis’ten açıklama

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) olayla ilgili açıklamasında, tabelanın TSE standartlarına uymadığını ileri sürdü ve “ten rengimden dolayı bu yapılıyor” ifadelerine soruşturma açılacağını söyledi.

EGM ayrıca, TİP milletvekillerinin Gezi eylemlerinin yıl dönümünde İstanbul’da pankart açmasına ve Kadıköy’de Öcalan‘a tecritin kaldırılması için yapılan yürüyüşe referans vererek, olayın provokasyon olduğunu ima etti.

DEVA Partisi milletvekili Yeneroğlu‘nun tepkileri ise açıklamada “Teşkilatımıza yönelik düşmanlığı herkesçe bilinen milletvekili, denetim esnasında polisimize hem fiziksel hem sözlü hakaretlerde bulunmuştur” sözleriyle ifade edildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.