RTÜK’ten Exxen ve Netflix programlarının yayından kaldırılması kararı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP’li üyesi İlhan Taşcı, hakkında inceleme başlatılan Hasan Can Kaya‘nın ‘Konuşanlar’ programının 44. bölümünün Exxen’in kataloğundan çıkarılmasına karar verildiğini duyurdu. Taşcı ayrıca, Ortaya Karışık İlişkiler filminin de Netflix’in kataloğundan çıkarılmasının oy çokluğuyla kararlaştırıldığını belirtti.

Acun Ilıcalı‘nın sahibi olduğu dijital platform Exxen’de yayınlanan Hasan Can Kaya’ın ‘Konuşanlar’ isimli programına ‘Türk aile yapısına ve ahlâkına uygun olmayan diyaloglar’dan inceleme başlatmıştı.

Gazeteci Nihat Genç, “Konuşanlar” programını küfür edildiği gerekçesiyle eleştirmiş; Hasan Can Kaya ile arasında geçen diyalogu şöyle anlatmıştı:

Biraz önce attığım tweet üzerine Hasan Can Kaya aradı. Lafı ‘bana böyle diyemezsin’e getirdi. Ben de ona ‘seyircinin anasına küfür hiçbir gelenekte yoktur’ dedim. Efelenip pişkinliğinde ısrar edince, küfür öyle değil böyle edilir deyip yapıştırdım.”

Kitle iletişim araçlarında sıkça duyulan argo/küfür kullanımının zaman içerisinde bireyler tarafından kanıksanabileceği ve meşrulaşabileceği” sonucuna varan Üst Kurul Üyeleri, 6112 sayılı Kanunda yer alan, “Yayın hizmetleri, ….. “Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” ve “Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır; dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez” hükümlerinin ihlal edildiği gerekçesiyle EXXEN’e idari para cezası ve katalogdan çıkarma müeyyidesi uyguladı.

İlhan Taşçı duyuruyu yaptığı paylaşımında, “RTÜK yetişkinlerin para verip üye olduğu tercihli/şifreli dijital platformları da denetliyor!” dedi.

İspanyol yapımı Ortaya Karışık İlişkiler filminin yer aldığı Netflix’e ise filmin  “eşcinselliğin, ensest ilişkilerin ve çiftler arası eş değiştirmenin yoğun olarak işlendiği bir kurgu üzerine inşa edildiği” gerekçesi ve  bu durumun toplumun manevi değerlerine ve genel ahlaka aykırı olduğundan hareketle idari para cezası ve katalogdan çıkarma cezası verildi.

Beş kanala daha idari para cezası

Üst kurul ayrıca FOX Tv’yi “Yasak Elma” dizisinde gayri meşru ilişkilerin “masumane” gösterildiği gerekçesiyle, TELE-1‘i CHP’li Engin Altay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a “diktatör” dedi diye, Halk Tv’yi bir programında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş‘a yönelik ifadeler, bir diğerinde de Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli’ye yönelik “eleştiri sınırlarını aşan” ifadeleri nedeniyle; DMax’ı ise sigara içme ve duman görüntülerini önlem almadan ekrana getirdiği nedeniyle çeşitli idari para cezalarına çarptırdı.