Romanya altın madenine karşı üç gündür ayakta

Romanya’da yüksek miktarda siyanür kullanılacağının bilindiği Kanadalı bir şirkete ait altın madeni projesine karşı yapılan eylemlerin üçüncü gününde 2.000 kişi gösterilere katıldı.

Ülkenin Kuzeybatısında, Cluj’da, Hükümetin kanun tasarısına ve Rosia Montana’da altın işletmesine karşı yaklaşık bin kişi yürüdü. Bükreş’te, bin eylemci kentin anayollarından biri olan Calea Victorei’yı trafiğe kapattılar. Aralarında gençlerin ve sanatçıların yanısıra, 2012’de Cannes’da ödül almış Cristian Flutur da yer aldı. Göstericiler yolda oturup, taş dolu plastik şişelerle “Birleşelim, Rosia Montana’yı kurtaralım” diyerek ritim tuttular.

Kanada şirketi Gabriel Resource, Transilvanya, Rosia Montana’da şubesi Gold Corporation yoluyla Avrupa’nın en büyük altın madenini işletmeyi planlıyor.

Tartışmalı Kanun Tasarısı

Pankartlarda  eylemcileri harekete geçiren kanun tasarısına gönderme yapan Kanunları Çok uluslu şirketler yapmıyor” yazısı okunuyordu.

Tasarı,  geçen hafta Victor Ponta hükümeti tarafından kabul edildi, meclisin onayını alması gerekiyor, Maden projesi,  “Devletin ali menfaatleri”n uygun olarak gösterildiği ve böylece meclisin onayından geçmesinin kolaylaştırıldığı belirtiliyor

Kanadalı şirket 16 yıllık işletme süresinde 900 iş imkanı ve önemli bir ekonomik gelir vaad ediyor. Ama doğa savunucuları binlerce ton siyanür kullanımın risklerine karşı uyarıyor.

Haber: Ayşe Erdem

(Yeşil Gazete, Le Monde)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi