Kültür-SanatManşet

Rayhana Obermeyer’in “Bu Yaşta Hala Saklanarak Sigara İçiyorum”u Versus Tiyatro’da

0
Cezayir kökenli Fransız yazar Rayhana’nın, ”Bu Yaşta Hala Saklanarak Sigara İçiyorum” adlı eseri İstanbul’da tiyatro severlerle buluşacak.ISTANBUL DHA

Versus Tiyatro, 2016/2017 tiyatro sezonunda, Cezayir asıllı Fransız tiyatro oyun metni yazarı ve oyuncu Rayhana Obermeyer’in “Bu Yaşta Hala Saklanarak Sigara İçiyorum” adlı tiyatro oyununu Mustafa Kalkan’ın yapımcılığı ile sahneliyor.

Bu Yaşta Hala Saklanarak Sigara İçiyorum – Versus Tiyatro – 2016

Oyun, Olcay Poyraz’ın : çevirisi – Gökhan Kodalak’ın : sahne tasarımı – Aylin Atçı : giysi tasarım – Önder Ay’ın : ışık tasarımı – Taylan Ünal’ın : afiş tasarımı – Cansu Sıtacı’nın : reji asistanlığı ve Kayhan Berkin’in : rejisi ile 22 Aralık Perşembe günü saat 20:30’da İkincikat Karaköy’de prömiyer yaptı.

Oyunda : Ayşegül Yalçıner, Arin Sibel Arslan, Çiğdem Aksüt, Ebru Helvacıoğlu, Leman Aydın, Merve Kayalp, Özlem Durmaz, Sennur Nogaylar, Sonya Dicle Akbaş, Muhammed Ali Dönmez, Sinan Taştan, Burak Çiçek rol alıyor.

Oyunun Konusu

Afiş

Bu Yaşta Hala Saklanarak Sigara İçiyorum”, tarih boyunca temizlenme, dinlenme, eğlence ve hatta cinsel fantezilerle bağdaştırılan “hamam”ı mekan alan bir oyun. “Hamam”, Rayhana’nın kaleminde farklı sosyal sınıflardan gelmiş ve bir şekilde erkek şiddetiyle tanışmış dokuz kadının erkeklerden uzak bir yerde din, siyaset, aşk ve aile hakkında sohbet ettiği ve yer yer çatıştığı bir aleme dönüşüyor.

“Bu yaşta hala korkarak metroya biniyorum. Bu yaşta hala internet yasağının kalkmasını bekliyorum. Bu yaşta hala sokak ortasında eşlerini öldüren kocaları, tecavüz edilen çocukları, tepemizden aşağı yağan bombaları bazen canlı, bazen TV’den izliyorum​​ ve tiyatro yapmak haricinde bu yaşta hala elimden başka bir şey gelmiyor.”

Oyunun Kadrosu

Rayhana Obermeyer

Yazan: Rayhana Obermeyer

Çeviren: Olcay Poyraz

Yöneten: Kayhan Berkin

Yapımcı: Mustafa Kalkan

Dekor: Gökhan Kodalak

Afiş: Taylan Ünal

Reji Asistanı: Cansu Sıtacı

Dekor Realizator: Zeki İlyas Kızılışık

Işık Tasarım: Önder Ay

Işık Uygulama: Gülce Doğan

Kostüm Tasarım: Aylin Atçı

Oynayanlar

Ayşegül Yalçıner, Arin Sibel Arslan, Çiğdem Aksüt, Ebru Helvacıoğlu, Leman Aydın, Merve Kayalp, Özlem Durmaz, Sennur Nogaylar, Sonya Dicle Akbaş, Muhammed Ali Dönmez, Sinan Taştan, Burak Çiçek

Oyun Takvimi

05 Ocak Perşembe 20:30 ikincikat Karaköy

15 Ocak Pazar 19:00 ikincikat Karaköy

19 Ocak Perşembe 20:30 ikincikat Karaköy

26 Ocak Perşembe 20:30 ikincikat Karaköy

Oyunun Sinema Uyarlaması

Oyun, 2015/2016 sinema sezonunda, Fenia Cossovitsa’nın yapımcılığı ve Michèle Ray-Gavras’ın ortak yapımcılığında – Mohamed Tayeb Laggoune ve Olympia Mytilinaiou’nun : görüntü yönetmenliği – Anne-Sophie Versnaeyen’in : müzikleri – Fouad Trifi’nin : yardımcı rejisi – ve Rayhina Obermeyer’in tiyatro oyun metninden sinema senaryosu metnine uyarlaması ve rejisi ile Fransız – Yunan ve Cezair ortak yapımı olarak  “Still Hide to Smoke” adı ile sinemaya aktarıldı.

Filmde : Hiam Abbass, Fadila Belkebla, Nassima Benchicou, Biyouna, Nadia Kaci, Sarah Layssac, Maymouna, Louisa Lina Soualem, Faroudja Amazit rol almıştı.

Fimin Cezayir’de bir hamamda çekilmesine izin verilmediği için Selanik’teki Bey Hamamı’nda çekilmişti.

Film, 2016 yılında, 57. Selanik Film Festivali katlmış “En iyi film” dalında Altın Alexander ödülüne aday gösterilmiş fakat “57. Selanik Film Festivali izleyici ödülü”ne layık görülmüştü.

Rayhana Obermeyer’ın “Bu Yaşta Hala Saklanarak Sigara İçiyorum”u adlı tiyatro oyunu 2016/2017 tiyatro sezonu boyunca, Versus Tiyatro yapımı olarak, İkincikat Karaköy ve benzeri sahnelerinde tiyatro seyircisi ile buluşacak..

 

Haber: Murat Akdağ

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.