Kategoriler: ManşetTürkiye

“Polis, 2007’den bugüne 183 kişiyi öldürdü”

Uluslararası Baran Tursun Vakfı’ndan yapılan açıklamada Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nda (PVSK) 2007’de yapılan değişikliğin ardından 183 kişinin polis tarafından öldürüldüğü açıklandı.

Polis tarafından öldürülen kişilere ilişkin bilgiler tek tek yer, zaman ve olay da belirtilerek vakfın resmi sitesi baransav.com üzerinden yayınlandı.

25 Kasım 2007’de İzmir Bornova’da arabayla giderken dur ihtarına uymadığı iddiasıyla polis kurşunuyla öldürülen Baran Tursun adına açılan ve polis mağduru ailelerle dayanışma sergileyen Baran Tursun Vakfı, polise tanınan “Kendi öngörüsü ve taktiri ile zor ve silah kullanma” serbestisini gündeme getirdi.

Vakfın genel başkanı Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun imzasıyla yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Haziran 2007’de Meclis İçişleri komisyonunda dahi görüşülmeden alelacele TBMM genel kuruluna sunulan ve kabul edilen 2559 sayılı Kanunun 16. Maddesine eklenen ‘Kendi öngörüsü ve takdiri ile zor ve silah kullanma’ serbestîsini getiren polis yasası, bir asayiş yasasından öte, toplumla mücadele yasası olarak hayatımıza girdiği malumunuzdur.

Haziran 2007 yılında yasallaşan bu haliyle, polise silah kullanma serbestîsinden ziyade, polise öldürme serbestîsi verilmiştir. Zira kanunun yürürlüğe girdiği 2007 yılından bu güne dek, polisin öngörüsü veya soyut kavramlara dayalı makul şüphesi sonucu 183 kişinin yaşam hakları ihlal edilmiştir.

“Devleti korumak ve kollamak adına işlenen bu cinayetler, insan hakları ve hukuk ihlâlleri, devletin bekâsının her şeyin önüne geçtiği Türkiye’de olağandan sayılmaktadır.”

(Bianet, Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi