Dünya

Pence-Harris karşılaşmasında öne çıkanlar: Covid-19, iklim, ırkçılık, Pence’in pembe gözü ve sinek

ABD başkanlık seçimleri öncesinde gerçekleştirilen canlı yayın tartışmalarının bu seferki konukları Demokrat Parti Başkan Yardımcısı Adayı Kamala Harris ve Cumhuriyetçi Parti Başkan Yardımcısı Adayı Mike Pence oldu.

Yaklaşık 1.5 saat süren tartışmayı USA Today’in Washington Büro Şefi Susan Page yönetti. Koronavirüs tedbirleri kapsamında iki adayın arasında yaklaşık 4 metrelik mesafe bırakılırken, şeffaf bariyerler de yerleştirildi.

Daha sakin bir tartışma

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump ile rakibi Joe Biden arasında geçen hararetli tartışmanın aksine bu seferki tartışmada karşı karşıya gelen ikili olabildiğince sakindi.

Bir önceki karşılaşmada Trump rakibinin sözünü sıklıkla keserken, Biden ise cevap olarak “Çeneni kapatacak mısın?” gibi tepki toplayan cümleler sarf etmişti.

Harris ise Biden’ın aksine sözü kesildiği zamanlarda, “Sayın Başkan Yardımcısı, ben konuşuyorum. Sözümü bitirmeme izin verirseniz sohbet edebiliriz” şeklinde verdiği yanıtlar ile artı puan topladı.

 

Koronavirüs: ‘ABD tarihinin en büyük başarısızlığı’

Münazaranın açılış konusu koronavirüs salgını oldu. Trump’ın koronavirüsle mücadelesine ağır eleştirilerde bulunan Harris, “Amerikan halkı, ülke tarihinin en büyük yönetim başarısızlığına şahit oldu” dedi.

Hastalıkla mücadelede Çin’i suçlayan ve Trump’ı Ocak ayında bu ülkeye getirdiği seyahat yasağını örnek göstererek savunan Pence, “Amerikan halkının şunu bilmesini istiyorum. İlk günden itibaren Başkan Donald Trump, Amerika’nın sağlığını birinci sıraya koydu. Corona virüsünün suçlusu Çin’dir ve Başkan Trump da bundan mutlu değil” karşılık verdi.

Harris ise buna yanıt olarak, “Belli ki işe yaramadı. 210 binden fazla ölü sayısına baktığınızda bu görülüyor” dedi.

İklim: ‘Yeşil Yeni Düzen Amerikan enerjisini ezecek’

Münazarada iklim ve bu konuda verilen sözler de ön plana çıktı. Pence, Joe Biden’ın savunduğu Yeşil Yeni Düzen‘in “Amerikan enerjisini ezeceğini” ve Biden’ın “fosil yakıtları kaldırma, hidrolik kırmayı yasaklayacağını” söyledi. Harris ise bu iddiaların doğru olmadığını ifade etti.

Harris iklim değişikliğinin dünya için “varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu” söyledi. Ancak Harris de Biden da kilit eyaletlerdeki seçmenleri uzaklaştırmamak için hükümetin iklim değişikliğine karşı atması gereken adımları çok güçlü bir şekilde savunmadı.

Irkçılık: ‘Barışçıl gösterilerin parçasıydım’

Tartışmadaki önemli konulardan biri de ırkçılıkla mücadeleydi. Ülkeyi kasıp kavuran George Floyd ve Breonna Taylor’ın öldürülmelerine değinen Moderatör Page, adaylara bu konudaki görüşlerini sordu. Harris, gösterilen tepkilerin doğal olduğunu söylerken, “Her ırktan ve yaştan birbirlerine tamamen yabancı insanlar bir arada yürüdü. Ben de bu barışçıl gösterilerin bir parçasıydım. Şiddete göz yummayacağız” ifadelerini kullandı.

Pence ise hayatını kaybedenler için büyük üzüntü duyduklarını söylese de yargı sistemine güven duyduklarını belirtti. Pence, Floyd’un başına gelenlerin savunulacak bir tarafının olmadığını vurgularken, gösterilerin devamında yaşanan yağmalamalar ve şiddet olaylarının kabul edilemez olduğunu savundu.

Pence’in başına konan sinek

Bu tarz televizyon yayınlarında her ne kadar kadınların dış görünüşü daha çok hedef gösterilse de bu kez dış görünüşüyle insanların dikkatini çeken Mike Pence oldu.

Konuşmalar sırasında Pence’in başına konan ve dakikalar boyunca orada kalan sinek pek çok paylaşımda tiye alındı. Hatta sinek adına bir Twitter hesabı açıldı. Hesap kısa sürede sekiz bin takipçiye ulaştı.

Pence’in pembe gözü

Tartışma devam ederken izleyicilerin dikkat ettiği başka bir nokta ise Mike Pence’in pembe gözü oldu. Sosyal medyada pek çok kullanıcı Pence’in bir gözünün diğerine kıyasla pembe bir renkte olduğuna dikkat çekti.

Paylaşımlarda bu durumun koronavirüsün bir semptomu olabileceğine dikkat çekildi.