ManşetDünya

Paris’in ünlü bulvarı Champs-Elysées, 2024 Olimpiyatları öncesinde ‘yeşil dönüşüme’ giriyor

0

Fransa‘nın başkenti Paris‘in belediye başkanı Anne Hidalgo, 2024’te gerçekleşecek Olimpiyatlara ev sahipliği yapacak şehrin ikonik Champs-Elysées Bulvarı‘nın yenileme çalışmalarını duyurdu.

Fransa’da şimdiye kadar düzenlenen en büyük etkinlik olacak 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları, 26 Temmuz-11 Ağustos 2024 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek.

Hidalgo‘nun ilk yardımcısı Emmanuel Grégoire, “dönüşümün resmi lansmanını” 11 Mayıs Çarşamba günü yaptı ve çalışmaların birkaç hafta içinde başlayacağını söyledi.

Çalışmalar kapsamında ünlü bulvarın yeşillendirilmesi, araç trafiğinin ve gürültüsünün azaltılması ve yaya yollarının genişletilmesi planlanıyor. İki aşamada gerçekleşecek projenin ilk aşaması 2022 baharı ile 2023 yılı sonu arasında gerçekleştirilecek.

Bu süre zarfında mimar Philippe Chiambaretta ve ajansı PCA-STREAM tarafından tasarlanan proje dahilinde kaldırımlar, elektrik direkleri ve sokak bankları onarılacak ve ünlü Place de l’Etoile‘de araçlara ayrılan alan azaltılacak.

Bulvarı saran bahçelere ek ağaç, çalı ve bitki eklenecek, bulvarın ana caddesini başındaki Arc de Triomphe (Zafer Anıtı) anıtını çevreleyen yaya yolu genişletilecek. Fakat trafik akışını korumak için  meydanda hala 7 ila 8 şerit olacak.

Turistlerin uğrak noktası olan Champs Elysees Caddesi‘nin yukarı kısmındaki teraslar, bölgenin “kimliğini ve kişiliğini korumaya” çalışacağını belirten Belçikalı tasarımcı Ramy Fischler tarafından yeniden tasarlanacak.

İlk aşaması 2024’e kadar tamamlanacak projenin ikinci aşamasının ise 2030 yılına kadar sürmesi bekleniyor.

Belediye Başkanı Hidalgo, projenin otomobiller için alanın azaltılmasını içereceğini, çünkü “geleceğin şehrini bu şekilde tasavvur etmemiz gerektiğini” söyledi.

Bulvarın yenilenmesi projesi, kentin Tuileries‘den Arc de Triomphe‘a ve La Défense‘e uzanan ana eksende doğudan batıya yenilenmesi, ağaç dikme ve trafiği azaltma vaadiyle gerçekleşecek büyük Paris projesinin bir parçası olacak.

Belediye Ocak 2021’de, 2030 yılına kadar Paris’in mevcut karbon emisyonlarını neredeyse yarıya indirmeyi hedefleyen, daha fazla yeşil alan ve daha az trafik vadeden 300 milyon dolarlık bir planı onaylamıştı.

200 ticari, kültürel, ticari ve ekonomik aktörü bir araya getiren Champs-Elysées Komitesi ile ortaklaşa açıklanan bu proje sayesinde, sosyalist belediye meclisi 2021’in başlarında verilen sözü yerine getirmiş olacak.

Paris, haftalar içinde başlayacak çalışmalara 26 milyon Euro harcayacak.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.