Manşet

Ordulu çevreciler: Zararı karara imza atan yönetici karşılasın, halk değil

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu adına yapılan basın açıklamasında Ordu Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Enver Yılmaz döneminde verilen kamu zararlarının kendisinden alınmasını talep etti.

Yasal haklarının takipçisi olacaklarının belirtildiği açıklamada ORÇEV, Enver Yılmaz tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) almadan yapılan deniz dolguları nedeniyle Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne şikayette bulunmuştu. Yapılan inceleme sonunda 71 bin 412 TL’lik idari para cezası kesilmişti. Yine OBB Meclis kararıyla imar değişikliği yapılarak “Özel Proje Alanları” adıyla yeni yapılaşma alanı oluşturulmuştu.

‘Zararı veren yönetici parayı ödesin’

Özel Proje Alanlarından biri olan Kirazlimanı Mahallesi’nde deniz kenarına 11 katlı üç blok bina yapımına başlanmış, yapılan yerel seçim sonrası yeni yönetim tarafından bu binaların yıkımı gerçekleştirilmişti. Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada ORÇEV tarafından, “Şimdi bu iki olay nedeniyle yüksek oranda kamu zararı oluştu. Bu zararı OBB kasasından ödendiğinde zarar halkın parasıyla karşılanmış olacak. Oysa zarar hangi yöneticiler tarafından verilmişse kendisinden alınmalıdır” denildi.

Bu nedenle cezanın ve kamu zararlarının dönemin yöneticisi Enver Yılmaz’dan alınması talep ettiklerini duyuran ORÇEV’in açıklamasında, “Bu konuda Ordu Büyükşehir Belediyesi dava açıp parayı Enver Yılmaz’dan ve kararda imzası olanlardan tahsilini sağlamalıdır. Bu yapılmazsa Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın görevini yapmamaktan, eski Başkan Enver Yılmaz’ı korumaktan davacı olacağız. Yasal haklarımızı kullanarak kamu zararını tahsil edilmesini sağlayacağız” denildi.

‘Kimse bildiğince davranamaz’

Bir geleneği yıkmak istediklerinin vurgulandığı açıklamanın devamında Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu tarafından şu ifadeler kullanıldı:

“Seçilen belediye başkanı sanki ilin sahibi gibi davranıyor. Kendine göre kararlar veriyor, yanlış olan kararların sonucunda halk, hem ekonomik hem de ekolojik anlamda zarar görüyor. Seçimle gelip gidiyor ancak verdiği zararların hesabı sorulmuyor. Bu alışkanlığı, geleneği değiştirmek için haklarımızı kullanıyoruz. Görev sırasında kamu zararı verenlerin yükümlülüğü olmalı ve zararlar kendisinden alınmalıdır. Sürecin takipçisi olacağız.”