Manşet

Ordu’da doğa mücadelesi kazandı: Altın madeninin ÇED süreci iptal edildi

Ordu’nun Fatsa ilçesinde kurulmak istenen Altıntepe Altın Madeni İşletmesi projesinin kapasite artışı için yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu reddedildi.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurul Üyesi Coşkun Özbucak, karara ilişkin olarak “Korkulu rüyanın ilk adımı sona erdi” şeklinde konuştu. Ankara’daki inceleme değerlendirme komisyonundan çıkan (İDK) karar yıllardır mücadele eden bölge halkını mutlu etti.

‘Korkulu bir rüyanın sonu’

Özbucak, “Şirket yeni bir ÇED süreci başlatabilir ancak korkulu rüyanın ilk adımı sona erdi” dedi.

Bölgede 2019’da faaliyet yürütmeye başlayan Bahar Madencilik, halkın itirazlarına rağmen maden alanını iki katına çıkarmak ve sözleşmesini 2033’e kadar uzatmak için 10 Eylül 2020’de ÇED dosyasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunmuştu.

Bahar Madencilik’in ÇED süreci kapsamında yapılan İDK toplantısına doğa mücadelecileri, CHP ve DP milletvekilleri ile çevre dernek yöneticileri katıldı. Ordu Çevre Derneği yöneticileri de ÇED toplantısını takip etti. Toplantıda ÇED süreci durduruldu.

 Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, “Bu kapasite artırımı, bölge insanına karşı bilinçli bir kötülüktür” dedi.

Ordu-Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, ÇED raporu toplantısı öncesi Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, şöyle konuştu:

“Siyanür liçi yöntemiyle yapılan altın madenciliğinin bölgemize verdiği zararı aylardır anlatmaya çalışıyoruz. Daha önce 3 defa değiştirilip son hali verilen ve Kasım 2020’de yayımlanan ÇED raporunu onaylayacak ve Aralık 2020’de itirazlarımız sonucu iptal edilen IDK toplantısının yeniden yapılmak istenmesi açık bir art niyettir.”

“Bilimsellikten ve gerçeklikten uzak, bilinçli olarak yanıltmalarla dolu, Fatsa, Ünye, Ordu ve bölgemiz için hatta göz bebeğimiz fındığımız için vazgeçilmez bir hata olan bu kapasite artırımı, bölge insanına karşı bilinçli bir kötülüktü” diyen Odabaş, siyanürlü altın madenciliğin yarattığı tahribata ilişkin şunları söyledi:

“Derneğimiz Bilim Kurulu tarafından siyanürlü altın madenciliğinin yarattığı tahribat ile ilgili, Aralık 2019 tarihinde siyanür liçi  altın madenciliği işletmesinin etki alanında olan Bahçeler Köyü/Mahallesi, Yukarıtepe Köyü/ mahallesi ve çevresinden, maden işletmesinin olumsuz etkileri gözlemlenen derelerden, bu derelerin kavuştuğu, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin bu köylere ve Fatsa’nın bazı mahallelerine kaptaj (Keson kuyusu) ile içme suyu sağladığı Elekçi Irmağından;  araştırma amacı ile toprak, çamur birikintisi (sediment) ve su örnekleri alınmıştır. Yapılan araştırma ve analiz sonuçları maden ve çevresinde var olan ağır metal kirliliği kabul edilebilir limitlerin çok üzerinde ve tüm canlı yaşımı için P toksik eşik değerinin çok üzerinde olduğunu göstermiştir ve bu bilgiler kamuoyunun dikkatine sunulmuştur.”

Ne olmuştu?

Altıntepe Madencilik, Fatsa’daki söz konusu maden için 2013’te ilk “ÇED olumlu” raporu alarak çalışmalara başladı. Aralık 2019’da  işletmeci, bu defa “Maden çevreye hiçbir zarar vermiyor” diyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na kapasite artım başvurusu yaptı.

Bunun üzerine Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, siyanürlü altın madenciliğinin yarattığı tahribat ile ilgili, madenin faaliyete geçtiği Bahçeler Köyü/Mahallesi çevresinden, madenin etrafındaki derelerden, bu derelerin kavuştuğu Elekçi Irmağı’ndan analiz amaçlı toprak (sediment) ve su örnekleri alarak araştırma yaptı.

Araştırma sonuçları, maden ve çevresinde var olan ağır metal kirliliğinin kabul edilebilir limitlerin çok üzerinde olduğunu ve tüm canlıların yaşamı için yüzde 50 toksik eşik değerini aştığını ortaya koydu.

Ancak çalışmalarla birlikte ilgili kurumlara yapılan başvurulara karşılık hiçbir sonuç alınamadı. Var olan kirlilik ve madene yakın köylerdeki içme sularında limitin çok üstündeki ağır metal varlığı ile içme suları için verilen içilemez raporu da denetimden sorumlu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından reddedildi.